Για τις διαδικασίες της έκδοσης των αποτελεσμάτων των ύποπτων για κορωνοϊό δειγμάτων που αποστέλλονται στο Ινστιτούτο Παστέρ μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο διευθυντής Ερευνών, Ανδρέα Μεντής.

Αρχικά είπε ότι για τον κορωνοϊό «γίνεται μεγαλύτερη φασαρία από ό,τι του αξίζει».

Διευκρίνισε, δε, ότι το Ινστιτούτο Παστέρ χρειάζεται 4-5 ώρες για να βάλγει αποτέλεσμα εξηγώντας ότι «εάν πάρετε το χρόνο μεταξύ της είδησης και του αποτελέσματος είναι όντως 24 ώρες».

Είπε συγκεκριμένα ότι «το δείγμα από το νοσοκομείο “Αττικόν” το βράδυ της Δευτέρας από έναν κύριο που ήρθε από Γερμανία στην Ιταλία ενώ οι ειδήσεις είπαν ότι εστάλη το βράδυ εκείνης της ημέρας, ήρθε στις 10 το πρωί της επόμενης και στις 2 το μεσημέρι είχαμε αποτέλεσμα».

Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι πολλές φορές τα νοσοκομεία στέλνουν τα δείγματα με κούριερ και όχι με ασθενοφόρα προσθέτοντας ότι στο Ινστιτούτο Παστέρ «έχουμε βάρδια μέχρι τις 8-9 το βράδυ. Αν το δείγμα έρθει στις 10 το βράδυ θα πάει για το επόμενο πρωί».

«Δεν είναι πάντα εύκολο να μην στέλνουν δείγματα με κούριερ» πρόσθεσε ο κ. Μεντής.

Μιλώντας γενικότερα για τον κορωνοϊό είπε ότι πρόκειται για «ήπια λοίμωξη στο 85% των ανθρώπων» προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να παραλύσει η ζωή μας επειδή θα έρθει ο κορωνοϊός στην Ελλάδα. Ο πανικός ίσως να είναι χειρότερος από τον ίδιο τον ιό. Αν λέμε για τον κορωνοϊό συνέχεια ξεχνάμε τα άλλα υγειονομικά προβλήματα. Αυτή την εποχή οι άνθρωποι πεθαίνουν από τη γρίπη ή νοσοκομειακές λοιμώξεις».

Υπογράμμισε, τέλος, ότι «χρειάζεται στρατωτική πειθαρχία» εκτιμώντας ότι «πιθανόν» αυτό να βοήθησε στην Κίνα.