Έντονη είναι η ανησυχία ανάμεσα στους Έλληνες μετά και τους θανάτους στην Ιταλία λόγω του κορωνοϊού αλλά και τα κρούσματα που καθημερινά εντοπίζονται στη γειτονική χώρα.

Οι εικόνες με τα άδεια σούπερ μάρκετ από τις πόλεις της Βόρειας Ιταλίας φαίνεται πως έχουν μεταδώσει σε πολλούς Έλληνες το φόβο για τον κορωνοϊό, με αποτέλεσμα όπως λένε άνθρωποι της αγοράς στο protothema.gr να παρατηρείται μεγάλη έλλειψη σε ιατρικές μάσκες πριν ακόμα να υπάρξει το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη χώρα μας ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που σπεύδουν στα σούπερ μάρκετ για να αγοράσουν σημαντικές ποσότητες ξηράς τροφής και αντισηπτικών.

Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών, Κωνσταντίνος Λουράντος μιλώντας στο protothema.gr επισήμανε την έλειψη που παρατηρείται σε μάσκες λέγοντας χαρακτηριστικά «έρχονται άτομα που ζητούν να αγοράσουν 50 μάσκες για μια τετραμελή οικογένεια».

Λόγω της έλλειψης σε ιατρικές μάσκες ο κόσμος σπεύδει σε χρωματοπωλεία αλλά και σε καταστήματα με οικοδομικά υλικά για να αγοράσει κάθε είδους μάσκα που μπορεί να βρει.

«Πρέπει να υπάρξει μια ψυχραιμία και να μην δημιουργείται πανικός.Υπάρχει κόσμος που έρχεται και ζητάει μέχρι και 50 μάσκες. Τι να τις κάνει κάποιος τις 50 μάσκες; Και αν υπάρχουν που πλέον δεν υπάρχουν μάσκες. Ένας ο οποίος δεν ασθενεί και κυκλοφορεί σε ένα χώρο όπου δεν υπάρχουν ασθενείς, ποιος είναι ο λόγος που θα πρέπει να φοράει μάσκα; Είναι δυνατόν να καλυφθεί μια αγορά όταν όλος ο ελληνικός πληθυσμός ζητάει μάσκα; Όχι ,βέβαια. Υπάρχει έλλειψη και δυστυχώς τα άτομα που έχουν πραγματικά ανάγκη δεν μπορούν να βρουν μάσκες. Πήραμε την απόφαση να μοιράσουμε ενημερωτικά φυλλάδια σε όλους τους πελάτες μας μέσω των φαρμακείων μας ,που θα δίνουμε οδηγίες για τα συμπτώματα και οδηγίες προφύλαξης. Από κει και πέρα ο φαρμακοποιός θα παίζει το ρόλο του καθησυχαστή» λέει στο protothema.gr o Kωνσταντίνος Λουράντος.

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί η πληροφορία που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος ότι μόνο από μια φαρμακοπήθηκη, τον Πειραϊκό Φαρμακευτικό Συνεταιρισμό, το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου διατέθηκαν 620.000 μάσκες έναντι 140.000 μασκών το αντίστοιχο διάστημα του 2019.