Τα δύο τελευταία «βήματα» για τη διανομή των φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ) σε ασθενείς με σοβαρές παθήσεις, μέσω ιδιωτικών φαρμακείων, πραγματοποιούν υπουργείο Υγείας, ΕΟΠΥΥ και Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).

Υπενθυμίζεται πως η διάθεση των ΦΥΚ, των λεγόμενων ακριβώς φαρμάκων που χορηγούνται σε ασθενείς με σοβαρές παθήσεις, όπως πχ καρκίνος, σκλήρυνση κατά πλάκας κα., γινόταν μέχρι και τον περασμένο Σεπτέμβριο μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, γεγονός που δημιουργούσε τις περίφημες «ουρές της ντροπής», τις οποίες είχε δεσμευτεί προσωπικά ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ότι θα εξαλειφθούν.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ έχουν συνάψει συμφωνία με τις ιδιωτικές κλινικές για την προμήθεια των ογκολογικών φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για λογαριασμό των ασθενών από εξουσιοδοτημένους εργαζόμενους των κλινικών. Περίπου 8.000 ογκολογικοί ασθενείς έχουν απαλλαγεί από την ταλαιπωρία της προμήθειας του φαρμάκου τους αυτό το διάστημα.

Πλέον, οι ασθενείς με καρκίνο και σκλήρυνση κατά πλάκας θα μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακά τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία, στο πλαίσιο του νέου καναλιού διάθεσης των ΦΥΚ που ανοίγει από την Αριστοτέλους.

Έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο ΠΦΣ αναμένεται να συνάψει τη συλλογική σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ για τη διάθεση των ΦΥΚ, με τις τελευταίες λεπτομέρειες τεχνικής και νομικής φύσεως να έχουν διευθετηθεί.

Στη συνέχεια, θα κληθούν οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας να κάνουν «αρνητικές δηλώσεις» στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Οργανισμού. Δηλαδή οι φαρμακοποιοί που δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αυτό θα έχουν το δικαίωμα να το δηλώσουν ηλεκτρονικά μέσα σε προθεσμία 15 ημερών.

Μέσα από τις αρνητικές δηλώσεις, ο ΕΟΠΥΥ θα αποκτήσει τη δεξαμενή των φαρμακείων που θα διαθέτουν τα ΦΥΚ στις δύο συγκεκριμένες ομάδες ασθενών, σε όλη τη χώρα.

Αρχικά, από τα ιδιωτικά φαρμακεία θα διατίθενται 36 σκευάσματα, αλλά σταδιακά αναμένεται να προστίθενται ΦΥΚ σκευάσματα και για άλλες σοβαρές παθήσεις.

Παράλληλα, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) σε συνεργασία και με τον ΠΦΣ ετοιμάζει ηλεκτρονικό σύστημα που θα καταγράφει τις ελλείψεις φαρμάκων και θα ενημερώνει απευθείας τον γιατρό κατά τη συνταγογράφηση της θεραπείας. Με αυτήν την εφαρμογή, θα δίδεται στον γιατρό η δυνατότητα να ενημερώνεται την ώρα που συνταγογραφεί ότι ένα σκεύασμα βρίσκεται σε έλλειψη και συνεπώς θα έχει τη δυνατότητα να συνταγογραφήσει κάποια άλλη θεραπεία. Αν δε ο γιατρός κρίνει ότι το σκεύασμα που προτείνει στον ασθενή του είναι αναντικατάστατο, τότε το σύστημα θα επιτρέπει την έκδοση ειδικής συνταγής με περιθώριο εκτέλεσης 30 μερών – αντί 10 που είναι σήμερα-, μέτρο που είχε ανακοινώσει και ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας.