Ιδιαίτερα ανθεκτικός δείχνει να είναι ο νέος κορωνοϊός 2019-nCoV, σύμφωνα με Γερμανούς επιστήμονες, που ανακάλυψαν ότι μπορεί να επιβιώσει επί μέρες σε επιφάνειες που αγγίζουμε συχνά και ιδιαίτερα σε σταθμούς, συρμούς του μετρό και νοσοκομεία.

Οι Γερμανοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι τέτοιου τύπου ιοί μπορούν να επιβιώσουν για έως και εννέα ημέρες, δηλαδή τέσσερις φορές περισσότερο από τον ιό της γρίπης.

Με βάση την ανάλυση δεδομένων 22 προηγούμενων μελετών για τους κορωνοϊούς και ειδικά για εκείνους του SARS και του MERS, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο ιός τέτοιου τύπου είναι ανθεκτικός σε θερμοκρασία δωματίου και σε χειρολαβές τρένων και λεωφορείων, πόμολα, κουμπιά ανελκυστήρων.

Για παράδειγμα στα νοσοκομεία μπορούν να επιβιώσουν στα πόμολα των θυρών, στα κουμπιά των ανελκυστήρων, στα τραπεζάκια σερβίρισματος των ασθενών, στα μεταλλικά πλαίσια των κρεβατιών τους και άλλα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά τους, που είναι κατασκευασμένα από πλαστικό ή μέταλλα», λέει ο καθηγητής Γκύντερ Καμπφ του Ινστιτούτου Υγιεινής και Περιβαλλοντικής Ιατρικής της Πανεπιστημιακής Κλινικής Greifswald, συντάκτης της μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Hospital Infection.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον καθηγητή, οι χαμηλές θερμοκρασίες και η υψηλή υγρασία παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των κορωνοϊών. Αντίθετα, οι κοινοί ιοί της γρίπης μπορούν να επιβιώσουν σε σκληρές επιφάνειες και να μολύνουν άλλα άτομα από ένα έως δύο 24ωρα.

Ο νέος κορωνοϊός έχει ήδη προκαλέσει το θάνατο άνω των χιλίων ατόμων, όταν η επιδημία του SARS είχε στοιχίσει τη ζωή σε 774 ανθρώπους το 2003. Και οι δύο κορωνοϊοί πρωτοεμφανίστηκαν στην Κίνα, ενώ δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία.

Τι βοηθά στην εξουδετέρωση του κορωνοϊού

Ο Γερμανός καθηγητής δίνει έμφαση στην ανάγκη πρόληψης, για να αντιμετωπιστεί η επιδημία. Η καθηγήτρια και επικεφαλής του τμήματος Μοριακής και Ιατρικής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Ρουρ του Μπόχουμ, Άικε Στάινμαν, που συνυπογράφει την έρευνα σημειώνει ότι η έγκαιρη δημοσίευση των επιστημονικών δεδομένων είναι η καλύτερη προσέγγιση για να είναι διαθέσιμες οι πληροφορίες.

Σύμφωνα με εργαστηριακά πειράματα, απολυμαντικά και λευκαντικά που περιέχουν αιθανόλη, υπεροξείδιο του υδρογόνου ή υποχλωριώδες νάτριο είναι τα πιο αποτελεσματικά μέσα για την εξουδετέρωση της απειλής του κορωνοϊού, αφού όταν χρησιμοποιούνται σε κατάλληλα διαλύματα μπορούν να καταστρέψουν σχεδόν παντελώς τα παθογόνα σωματίδια.

Ο δρ Κεμπφ θεωρεί ότι η χρήση τους αρκεί για να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης. Την ίδια ώρα, η έλλειψη διαθέσιμης θεραπείας για τον κορωνοϊό καθιστά επιτακτική την πρώιμη ανάσχεση και αποτροπή της εξάπλωσής του.