Για την κατάσταση που επικρατεί με τις χειρουργικές μάσκες στα φαρμακεία μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Αθηνών, Κωνσταντίνος Λουράντος.

Όπως εξήγησε «έλλειψη υπάρχει υπάρχει αν θέλει κανείς να πάρει 50 μάσκες. Αυτή την έλλειψη την προκαλούν οι Κινέζοι που παίρνουν κουτιά ολόκληρα που τα εξάγουν στη χώρα τους», όπως είχε γράψει και το protothema.gr.

«Το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη μασκών στο εμπόριο ή στα φαρμακεία αλλά οι μικρές ποσότητες που μας στέλνουν σε σχέση με αυτές που ζητάμε» πρόσθεσε.

Περιέγραψε, μάλιστα, ένα περιστατικό στο δικό του φαρμακείο όταν ήρθε ένα βανάκι με 15 Κινέζους. «Με το που μπήκαν οι Κινέζοι έφυγαν οι πελάτες. Πήραν ό,τι μάσκα βρήκαν και ό,τι απολυμαντικό για τα χέρια δεν φαντάζομαι για να τα χρησιμοποιήσουν αλλά για να τα στείλουν στην πατρίδα τους».

Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο «δεν πρέπει να πανικοβάλλεται κανείς αν δεν βρει μάσκα σε φαρμακείο. Η χειρουργική μάσκα προφυλάσσει τους γύρω μας αν νοσούμε. Για παράδειγμα ο χειρουργός που φοράει τη μάσκα τη φοράει για να μην μεταδώσει ασθένεια στο άτομο που χειρουργεί».

Ο κ. Λουράντος διευκρίνισε, μάλιστα, ότι «ο ιός μεταδίδεται είτε από στόμα είτε από τη μύτη είτε από τα μάτια. Έχουμε τα χέρια που χαιρετούμε και κάνουμε διάφορα πράγματα, αν δεν τα πλένουμε και τα βάζουμε στο στόμα στη μύτη ή στα μάτια θα έχουμε πρόβλημα».

Ωστόσο επιβεβαίωσε ότι πολίτες «παίρνουν μάσκες χωρίς λόγο όπως επίσης και τα αντιικά φάρμακα. Το βράδυ του Σαββάτου ήρθε κόσμος να πάρει Tamiflu χωρίς συνταγή επειδή τους είπαν κάποιοι να τα πάρουν για να τα έχουν σπίτι τους ή επειδή κάποιος έχει πυρετός γύρω τους και πρέπει να πάρουν οι άλλοι για να προστατευτούν».