Σε 28 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα του νέου κορωνοϊού 2019-nCoV με τους ασθενείς να αυξάνονται κυρίως στην Κίονα. Μόνο το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 3,451 νέα κρούσματα στην Κίνα ενώ 86 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Κίνα το ίδιο χρονικό διάστημα, ανεβάζοντας τη θλιβερή λίστα των θυμάτων στους 722., ενώ περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στην Ιαπωνία 44 νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν από την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου μέχρι και το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα άλλοι επτά φορείς του ιού εντοπίστηκαν στην Ταϊλάνδη, τρία στη Σιγκαπούρη, δύο κρούσματα αναφέρθηκαν σε Μαλαισία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Χονγκ Κονγκ και από ένα κρούσμα σε Νότιο Κορέα και Ταϊβάν.

Ανησυχία προκαλεί στην Ευρώπη η επιβεβαίωση πέντε κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού σε Βρετανούς πολίτες που βρίσκονται στη Γαλλία ενώ ανάμεσά τους αυτούς συμπεριλαμβάνεται και ένα 11χρόνο παιδί που πρόσφατα βρέθηκε σε σχολείο στο ορεινό χωριό Κονταμίν. Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας της Γαλλίας Ανιές Μπουζίν δήλωσε ότι η κλινική τους κατάσταση δεν προκαλεί ανησυχία. Οι Βρετανοί πολίτες νοσηλεύονται στη Λυών, στη Γκρενόμπλ και στο Σεντ Ετιέν.

Όπως ανέφερε η Γαλλίδα υπουργός το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού 2019-nCoV αφορούσε σε έναν Βρετανό υπήκοος που επέστρεψε από τη Σιγκαπούρη όπου είχε μείνει από τις 20 έως τις 23 Ιανουαρίου. Ο ίδιος έμεινε στη Γαλλία από τις 24 έως τις 28 Ιανουαρίου σε ένα σαλέ στη Σαβοΐα μαζί με άλλους παραθεριστές. Εκτός από τα πέντε άτομα που είναι θετικά στο νέο κορωναϊό, έξι άλλα πρόσωπα που είχαν στενή επαφή με τον Βρετανό πολίτη και διέμεναν στο ίδιο σαλέ, νοσηλεύτηκαν προληπτικά.

Δύο σχολεία κοντά στην ορεινή περιοχή της Σαβοΐας, στην ανατολική Γαλλία όπου πέντε Βρετανοί διαγνώστηκαν με το νέο κοροναϊό θα κλείσουν την επόμενη εβδομάδα, καθώς οι αρχές προσπαθούν να προσδιορίσουν που κινούνταν όσοι έχουν διαγνωστεί πως έχουν προσβληθεί από τον ιό. Η γαλλική κυβέρνηση επικαιροποίησε τις ταξιδιωτικές οδηγίες της για την Κίνα, ενώ δεν προτείνει επισκέψεις στην Κίνα, παρά μόνο για τις “απολύτως απαραίτητες” περιπτώσεις, εξαιτίας της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με την εξάπλωση του νέου κοροναϊού, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο των Εξωτερικών.

Εν τω μεταξύ το Υπουργείο Υγείας της Βαυαρίας στη Γερμανία επιβεβαίωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι ένας άνθρωπος βρέθηκε θετικός στον νέο κορωναϊό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα στους 14. Συνολικά σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν μέχρι στιγμής καταγραφεί 32 κρούσματα, ενώ άλλοις τρεις ασθενείς βρέθηκαν θετικοί στον νέον κορωναϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Φόβοι για ντόμινο στην οικονομία

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen ανέβαλε την επανέναρξη της παραγωγής οχημάτων στις περισσότερες από τις μονάδες παραγωγής που διαθέτει στην κοινοπραξία της με την SAIC Motor εντός της βιομηχανικής εγκατάστασης στην παραλιακή πόλη Τιαντζίν, αλλά και στην κοινοπραξία της με τον όμιλο FAW Group, μέχρι την 17η Φεβρουαρίου εξαιτίας της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού.

Μόνο ένα εργοστάσιο παραγωγής που η γερμανική εταιρία λειτουργεί με την SAIC στην Σανγκάη και κάποια εργοστάσια στην κοινοπραξία της με την FAW θα λειτουργήσουν στις 10 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση που απέστειλε ηλεκτρονικά σήμερα η VW.
Η γερμανική εταιρία ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει προκλήσεις σχετικά με τον εφοδιασμό της, καθώς οι Κινέζοι επιστέφουν από τις αργίες του εορτασμού της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς, αλλά και εξαιτίας των περιορισμένων ταξιδιωτικών επιλογών που έχουν οι εργαζόμενοι στις γραμμές παραγωγής της.

Την ίδια στιγμή το Reuters ανέφερε ότι 24 από τα 64 καταστήματα της Burberry στην ηπειρωτική Κίνα έκλεισαν προσωρινά λόγω της εκδήλωσης του ιού,ενώ η Walt Disney ενδέχεται να χάσει περισσότερα από 175 εκατομμύρια δολάρια, εάν τα θεματικά της πάρκα της στη Σαγκάη και το Χονγκ Κονγκ παραμείνουν κλειστά για δύο μήνες.

Την απόσυρση της από την φετινή διοργάνωση της μεγαλύτερης έκθεσης ψηφιακών επικοινωνιών και νέων τεχνολογιών διεθνώς, το Mobile World Congress που πραγματοποιείται σε μερικές ημέρες στην Βαρκελώνη, ανακοίνωσε η Ericsson, ένας από τους μεγαλύτερους εκθέτες της διοργάνωσης.

Η ευθύνη της Ericsson για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, των πελατών και άλλων ενδιαφερομένων είναι η κορυφαία προτεραιότητα της εταιρίας. Λόγω της εμφάνισης του κοροναϊού, η Ericsson έλαβε την απόφαση να αποσύρει την συμμετοχή του Mobile World Congress 2020, καθώς η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων και των πελατών δεν μπορούν να διασφαλιστούν, αναφέρει σε ανακοίνωση της.

Μετά από εκτεταμένη αξιολόγηση των κινδύνων, η Ericsson αποφάσισε να λάβει περαιτέρω προληπτικά μέτρα αποσύροντας τη συμμετοχή της από το MWC Barcelona 2020, το μεγαλύτερο γεγονός στον κλάδο των ψηφιακών τηλεπικοινωνιών, αναφέρει η εταιρία. Στην ανακοίνωση της επισημαίνει επίσης ότι οι διοργανωτές του MWC έχουν κάνει ό, τι μπορούν για να ελέγξουν τον κίνδυνο, ωστόσο, ως ένας από τους μεγαλύτερους εκθέτες, η Ericsson έχει χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά στην αίθουσα και ακόμη και εάν ο κίνδυνος είναι χαμηλός, η εταιρία δεν μπορεί να εγγυηθεί την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και των επισκεπτών της.

Ο κ. Börje Ekholm, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ericsson, επισήμανε ότι η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων, των πελατών της και άλλων ενδιαφερομένων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά της. Αυτή δεν είναι μια απόφαση που έχουμε πάρει εύκολα, ανυπομονούσαμε να παρουσιάσουμε τις τελευταίες μας καινοτομίες στο MWC στη Βαρκελώνη. Είναι πολύ ατυχές, αλλά πιστεύουμε ακράδαντα ότι η πιο υπεύθυνη επιχειρηματική απόφαση είναι να αποσύρουμε τη συμμετοχή μας από το φετινό γεγονός

Άλλες δύο μεγάλες εταιρίες ανακοίνωσαν επίσης την απόσυρση της συμμετοχής από το μεγαλύτερο γεγονός του κόσμου στον τομέα των ψηφιακών επικοινωνιών που συγκεντρώνει περισσότερους από 100.000 επισκέπτες από κάθε γωνιά του κόσμου, 2.500 κορυφαίες εταιρίες και περισσότερους από 3.000 δημοσιογράφους.

Η Ericsson τα τελευταία χρόνια είχε ένα από τα πλέον εντυπωσιακά περίπτερα και στη διάρκεια της διοργάνωσης προχωρούσε σε σημαντικές ανακοινώσεις για νέα καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες με διεθνή απήχηση.

Κορωνοϊός: Ανησυχούμε μήπως γίνει ενδημικός στον άνθρωπο λέει ο πρύτανης του παν. Αθηνών

Νέα επιδημιολογικά και κλινικά δεδομένα για τη λοίμωξη από το νέο κορονοϊό έδωσε στη δημοσιότητα ο Καθηγητής Ιατρικής Σχολής και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Δημόπουλος.

Συγκεκριμένα ο κ. Δημόπουλος τονίζει: «Προσφάτως, ανακοινώθηκαν νέα επιστημονικά δεδομένα που συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση της λοίμωξης από τον κορονοϊό και στη διαχείριση της επιδημίας. Κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι πιθανόν ο ιός να πέρασε στους ανθρώπους από την κατανάλωση του κρέατος του φολιδωτού μυρμηγκοφάγου (manis javanica) που είναι περιζήτητο σε αυτές τις περιοχές της Ασίας. Ο ιός που εντοπίστηκε στον άνθρωπο μοιάζει κατά 99% με τον αντίστοιχο που απομονώθηκε σε αυτά τα ζώα, απαιτούνται όμως περαιτέρω επιδημιολογικές μελέτες για να επιβεβαιώσουν το εύρημα.Όσον αφορά στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί περιστατικά σε Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Σουηδία, Φινλανδία, Ιταλία και Βέλγιο. Στην πλειονότητά τους αφορούσαν ταξιδιώτες που επέστρεφαν από την Κίνα με εξαίρεση κάποια περιστατικά στη Γερμανία και τη Γαλλία. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων θεωρεί ότι ο κίνδυνος νέων εισαγόμενων κρουσμάτων στην Ευρώπη είναι μέτριος ως υψηλός παρ’ ότι η πιθανότητα μετάδοσης του ιού εντός των ευρωπαϊκών κρατών θεωρείται χαμηλή. Σε κάθε περίπτωση οι υγειονομικές αρχές στην Ευρώπη είναι σε ύψιστη επιφυλακή για την ταχεία αναγνώριση και αντιμετώπιση νέων κρουσμάτων».

Ο πρύτανης γνωστοποιεί ότι: «Δύο σημαντικές μελέτες δημοσιεύθηκαν στις Φεβρουαρίου 2020 στο έγκυρο περιοδικό Journal of American Medicine Association (JAMA) για την κλινική εκδήλωση της λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό σε ασθενείς στην Κίνα. Η πρώτη αφορά ασθενείς που εισήχθησαν σε νοσοκομείο της περιοχής Ουχάν που βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας. Στην ανάλυση αυτή καταγράφηκαν 138 ασθενείς που διαγνώσθηκαν στο νοσοκομείο με λοίμωξη από κορονοϊό κατά τον Ιανουάριο. Στις 57 περιπτώσεις, η μετάδοση της λοίμωξης ήταν ενδονοσοκομειακή και αφορούσε κυρίως επαγγελματίες υγείας του νοσοκομείου. Τα συχνότερα συμπτώματα των ασθενών ήταν πυρετός, κόπωση, ξηρός βήχας, μυαλγίες και δύσπνοια. Σπανιότερα αναφέρθηκαν κοιλιακά άλγη, ναυτία και διάρροιες, ενώ στο 10% των ασθενών τα πρώτα συμπτώματα ήταν μόνο διάρροια και ναυτίες πριν την εκδήλωση του πυρετού. Η μέση διάρκεια των συμπτωμάτων ως την εισαγωγή στο νοσοκομείο ήταν 7 ημέρες. Το 25% των ασθενών χρειάσθηκε νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας και αυτοί ήταν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με συνοδά νοσήματα όπως υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης και καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι ασθενείς που χρειάσθηκαν να εισαχθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας είχαν σοβαρότερα συμπτώματα δύσπνοιας κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο και υψηλότερους δείκτες φλεγμονής. Τελικά, 6 ασθενείς κατέληξαν από τη νόσο».