Η Ιταλία αντέκρουσε σήμερα τους ισχυρισμούς της Κίνας σχετικά με μια πιθανή επανάληψη των πτήσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, σε μια κίνηση που μπορεί να αυξήσει περαιτέρω τις διπλωματικές εντάσεις μετά την απόφαση της Ρώμης να διακόψει την αεροπορική σύνδεση λόγω του ξεσπάσματος του νέου κορωνοϊού.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Κιν Γκανγκ είχε συνάντηση με τον πρεσβευτή της Ιταλίας στην Κίνα Λούκα Φεράρι χθες, Πέμπτη, κατά την οποία συζήτησαν το θέμα, ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Κιν είπε στον Φεράρι πως η απόφαση της Ιταλίας την περασμένη εβδομάδα να διακόψει τις πτήσεις χωρίς να επικοινωνήσει προηγουμένως με την Κίνα έχει προκαλέσει «μεγάλη ταλαιπωρία» στους πολίτες των δύο χωρών.

Η Κίνα πρόσθεσε πως είναι «έντονα δυσαρεστημένη με την υπερβολική αντίδραση και τους περιορισμούς», ιδιαίτερα καθώς η Ιταλία προσπαθεί να επαναπατρίσει πολίτες της, είπε.

Η Κίνα υποστήριξε πως ο πρεσβευτής είχε πει πως η Ιταλία είναι διατεθειμένη να εγκρίνει αιτήματα κινεζικών αεροπορικών εταιριών για επανάληψη των πτήσεων, όμως η Ιταλία το διέψευσε.

Πηγή του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως η είδηση, την οποία μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, είναι «αβάσιμη», ενώ ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα έγραψε στο Facebook πως η «απευθείας αεροπορική σύνδεση με την Κίνα είναι και παραμένει κλειστή».

Η Ταϊβάν, την οποία διεκδικεί η Κίνα, έχει εκφράσει την οργή της επειδή η απαγόρευση περιλαμβάνει και την ίδια.

Χθες ένας Ιταλός πολίτης βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Είναι το τρίτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη χώρα έπειτα από δύο Κινέζους τουρίστες.