Κατά 330 μονάδες αίματος αυξήθηκε η δεξαμενή αίματος της χώρας με την Έκτακτη Εθελοντική Αιμοδοσία που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.) τη Δευτέρα 21 και την Τρίτη 22 Ιανουαρίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του ΜΕΤΡΟ Συντάγματος, σε μία προσπάθεια να καλυφθούν οι ανάγκες των ανθρώπων που χρειάζονται αίμα, τόσο οι πολυμεταγγιζόμενοι όσο και οι ασθενείς στα νοσοκομεία.

«Η ανταπόκριση του κοινού στην πρόσκληση του Ε.ΚΕ.Α. ήταν άμεση και συγκινητική, καθώς εκατοντάδες συμπολίτες μας προσήλθαν στην αίθουσα του Μετρό Συντάγματος προκειμένου να προσφέρουν το πολυτιμότερο δώρο ζωής στον συνάνθρωπό τους. Μέχρι το τέλος του διημέρου είχαν συγκεντρωθεί πάνω από 330 μονάδες αίματος, μια ποσότητα που αυξάνει τα αποθέματα αίματος σε μια περίοδο δυσμενών συνθηκών όπως ο Γενάρης με έντονα φαινόμενα κακοκαιρίας και έξαρση των ιώσεων. Παράλληλα, συμβάλλει στην επάνοδο στην κανονικότητα των μεταγγίσεων των ασθενών με Μεσογειακή Αναιμία», επισημαίνει η πρόεδρος του Ε.ΚΕ.Α., κυρία Χάρις Ματσούκα, σε σχετική ανακοίνωση.

Ιδιαίτερα θετικό κρίνεται από την επικεφαλής του Ε.ΚΕ.Α. το γεγονός της αυξημένης προσέλευσης νέων ανθρώπων που πήγαν μάλιστα στο Σύνταγμα με την παρέα τους να αιμοδοτήσουν, κάτι που δείχνει κατά την κυρία Ματσούκα ότι «η κουλτούρα της εθελοντικής αιμοδοσίας ενδυναμώνεται με την έξοδο των αιμοληψιών από το φορτισμένο περιβάλλον του νοσοκομείου και ευαισθητοποιεί πλέον το πιο δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας μας. Οι νέοι άνθρωποι μαζί με όσους εγγράφηκαν στο Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών (και ήταν περισσότεροι από κάθε άλλη φορά), ευελπιστούμε ότι θα αποτελέσουν μια «πρώτη μαγιά» εθελοντών αιμοδοτών».

Το Ε.ΚΕ.Α. ανακοίνωσε πως οι δράσεις θα συνεχιστούν στην αίθουσα Μετρό Συντάγματος με το πρόγραμμα «4 Εποχές της Αιμοδοσίας» (5-6 Μαΐου, 21-22 Ιουλίου και 20-21 Οκτωβρίου).

Το Κέντρο ευχαριστεί τους εθελοντές αιμοδότες και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό 10 νοσοκομείων της Αττικής, που συνεργάστηκε για να φέρει σε πέρας την εκδήλωση, αλλά και σε όσους επισκέφθηκαν το Μετρό Συντάγματος συνειδητοποιημένα για να προσφέρουν αίμα αλλά δεν τα κατάφεραν για ιατρικούς κυρίως λόγους.