Με δύο μικρές νίκες στη συνεχή μάχη κατά του καρκίνου και με μεγάλη ήττα θα «γιορτάσει» την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (ΕΕΑ). Οι δυο νίκες αφορούν δραστικές παρεμβάσεις της Εταιρείας σε δύο ιδιαίτερα ευάλωτους πληθυσμούς, τους εφήβους ογκολογικούς ασθενείς και τους ασθενείς που βρίσκονται στην κρίσιμη φάση της χημειοθεραπείας τους. Η ήττα, ήττα μεγάλη για όλους και «μαύρη τρύπα» για την πολιτεία, το σύστημα υγείας, τους επαγγελματίες υγείας, την κοινωνία, όπως επισήμαναν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας αφορά την τραγική πορεία προς το τέλος των ασθενών, που διανύουν το τελικό στάδιο χωρίς δομές και υποστήριξη, χωρίς την πρέπουσα παρηγορική φροντίδα και υποστήριξη.

Χαρακτηριστικό, πρόσφατο, αλλά όχι τελευταίο παράδειγμα, το οποίο γνωστοποίησε από το βήμα στη διάρκεια της εκδήλωσης της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, για την αυριανή ημέρα, η ομότιμη καθηγήτρια Αναισθησιολογίας και Αλγολογίας, αντιπρόεδρος της ΠΑΡΗΣΥΑ, του φορέα που ασχολείται με την παρηγορική φροντίδα, κυρία Ιωάννα Σιαφάκα, είναι το «λουκέτο» που μπήκε την περασμένη εβδομάδα στο Ιατρείο Πόνου στο γενικό νοσοκομείο Καλαμάτας. Το συγκεκριμένο Ιατρείο, σύμφωνα με την ίδια, εξυπηρετούσε 565 ασθενείς ογκολογικούς και άλλους για τον νομό Μεσσηνίας. Επικαλέστηκε ενημέρωση που είχε από το νοσοκομείο, από την οποία προέκυπτε πως ουσιαστικά έδιωξαν τους ασθενείς λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου. Το νοσοκομείο διαθέτει τρεις αναισθησιολόγους, αλλά όπως φαίνεται δεν επαρκούν για χειρουργεία, διακομιδές και Ιατρείο πόνου. Σημειωτέον ότι αναισθησιολόγους και ογκολόγοι είναι οι μόνοι που μπορούν να συνταγογραφήσουν φάρμακα για αυτό το στάδιο του καρκινοπαθή.

«Κι όμως το νοσοκομείο δεν διαθέτει ογκολόγο όπως και όλη η περιοχή, ενώ πλέον στερείται και τον αναισθησιολόγο. Είναι ανήθικο να έχουμε σήμερα στο ΕΣΥ 54 Ιατρεία Πόνου, να έχουμε χτίσει ένα απίστευτο σύστημα εθελοντών γύρω από αυτά, να διαθέτουμε φάρμακα και τεχνικές που να μπορούν να ανακουφίσουν τους ασθενείς, κι όμως να μην γίνεται αυτό τελικά» επισήμανε η κυρία Σιαφάκα. «Είναι ανήθικο να αφήνουμε ανθρώπους να υποφέρουν. Είναι οδυνηρός ο καρκίνος. Η παρηγορική φροντίδα αντιμετωπίζει τα επώδυνα συμπτώματα του ασθενή αλλά και της οικογένειας. Σε οργανωμένη πολιτεία θα αρκούσαν 500 κλίνες παρηγορική αγωγή και 300 ομάδες κατ οίκον για να καλυφθεί ένας πληθυσμός όπως της Ελλάδας. Εμείς παλεύουμε με ιδία μέσα, με εθελοντές και με ελάχιστη βοήθεια από το κράτος» κατέληξε η κυρία Σιαφάκα και ζήτησε να ενδυναμωθούν τα Ιατρεία Πόνου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος, υπογράμμισε πως αυτή τη στιγμή στα ογκολογικά -και όχι μόνο- νοσοκομεία οι επαγγελματίες υγείας βιώνουν τον αργό, βασανιστικό θάνατο τους. «Είναι μεγάλη η συρρίκνωση του ιατρικού προσωπικού και ακόμη πιο μεγάλη και επικίνδυνη η μη εκπαίδευση νεότερων γιατρών. Εγώ τα τελευταία χρόνια, από τα συνολικά 33 που υπηρέτησα στο ΕΣΥ, μπορούσα να εκπαιδεύσω μόνον επικουρικούς γιατρούς!», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φιλόπουλος.

Οι μικρές νίκες

Σημαντική είναι όμως η νίκη που επέτυχε η Εταιρία, σε ό,τι αφορά την ευόδωση του στόχου της για τη δημιουργία Μονάδας Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης εφήβων και νέων ενηλίκων στη νεοπλασματική ασθένεια. Η μονάδα στελεχώνεται από επαγγελματίες ψυχικής υγείας και λειτουργεί καθημερινά στον χώρες της Αντικαρκινικής Εταιρίας (πληροφορίες στο τηλέφωνο 210 3826600).

Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει τέτοια μονάδα αλλά και ότι είναι ακάλυπτος ο πληθυσμός των ατόμων που εμφανίζουν καρκίνο και δεν είναι παιδιά για να αντιμετωπιστούν στα παιδιατρικά νοσοκομεία ούτε και ενήλικες, αλλά βρίσκονται στην ηλικιακή κατηγορία 14- 21 χρόνων, η λειτουργία της Μονάδας είναι βέβαιον ότι θα προσφέρει μεγάλη υποστήριξη σε ασθενείς, τις οικογένειες τους αλλά και σε επαγγελματίες υγείας. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο υπεύθυνος της Μονάδας, κ. Ιωάννης Ντίνος είναι συγκλονιστικό πόσο επιβαρύνονται οι νοσηλευτές και όσοι εργάζονται σε νοσοκομεία που καλούνται να διαχειριστούν τους εφήβους ογκολογικούς ασθενείς και πόση βοήθεια χρειάζονται ώστε να επιτελέσουν τον ρόλο τους.

Τέλος, μια μικρή ανάσα για την καθημερινότητα όσων υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία θα αποτελέσει το ακουστικό υλικό (ΜP3) που θα τους προσφέρεται στη διάρκεια της ώστε να ακούνε τα θεατρικά έργα από το αρχείο της ΕΡΤ «Το θέατρο της Τετάρτης». «Με δεδομένο ότι οι ασθενείς περνούν περίπου μια ώρα ξαπλωμένοι με ορό για τη θεραπεία χωρίς να μπορούν να διαβάσουν ή να χρησιμοποιήσουν και τα δυο τους χέρια, σκεφτήκαμε να τους προσφέρουμε υψηλής ποιότητας ραδιοφωνικά έργα. Ευχαριστούμε την ΕΡΤ που μας τα παραχώρησε από το αρχείο της και την εταιρεία Estee Lauder που ανέλαβε να το χρηματοδοτήσει. Ξεκινάει το πρόγραμμα αυτό άμεσα από τη Μονάδα «Νίκος Κούρκουλος» και θα επεκταθεί σε όλα τα νοσοκομεία και τις ογκολογικές κλινικές» ανέφερε ο κ. Φιλόπουλος.