Γράφει η Μίνα Αγγελίνη

Σε κατάσταση πανικού βρίσκονται οι κινεζικές αρχές που πλέον κατηγορούνται όχι μόνο για συγκάλυψη των πραγματικών διαστάσεων της εξάπλωσης του κορωνοιού αλλά και την οικειοποίηση του ιατρικού εξοπλισμού όπως οι ειδικές μάσκες που προορίζονται για νοσηλευτές και γιατρούς.

Την ώρα που οι γιατροί έχουν ξεμείνει από προστατευτικό εξοπλισμό και χρησιμοποιούν ακόμα και πλαστικές σακούλες για να θωρακιστούν από τον νέο ιό, ένα βίντεο που ανάρτησε o ιστότοπος Beijing News φέρεται να δείχνει αξιωματούχους της κυβέρνησης να παίρνουν κάποια αντικείμενα από τις δωρεές.

Στο βίντεο απεικονίζονται κάποιοι από τους αξιωματούχους να φορούν τους ειδικούς αναπνευστήρες N95 ενώ οι γιατροί που είναι σαφώς πιο εκτεθειμένοι στον κορωνοιό, φορούν τις κλασικές χειρουργικές μάσκες.

Την ίδια ώρα, οι αρχές εκτιμούν ότι το κόστος του κορωνοϊού στην οικονομία της Κίνας θα αγγίξει τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η γαλλική εφημερίδα La Figaro.

Με τις κινεζικές αρχές να βρίσκονται σε απόγνωση και σε σύγχυση, βάζουν στο στόχαστρο και τα κατοικίδια. «Εάν δεν μπορείτε να ελέγξετε τα κατοικίδιά σας, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ελλοχεύει ο κίνδυνος να μολυνθούν από τους ασθενείς με αποτέλεσμα να τίθεται θέμα ακόμη και εξόντωσής τους», όπως αναφέρουν κινεζικά ΜΜΕ.

Οι πολίτες κατηγορούν τους αξιωματούχους για ολιγωρία, αμέλεια, ελλείψεις και άγνοια ενώ τους επιρρίπτουν ευθύνες πως για εβδομάδες επέμεναν πως ο ιός ήταν διαχειρίσιμος.

Ένα από τα μέτρα που έλαβαν επίσης οι αρχές ήταν να απαγορεύσουν για προληπτικούς λόγους την κηδεία και ταφή των νεκρών που υπέκυψαν από τον κορωνοϊό, επισπεύδοντας την καύση τους.

Την ίδια ώρα στο Χονγκ Κογνκ, νοσηλευτές και απεργοί κατεβαίνουν σε απεργία ζητώντας από τις αρχές να κλείσουν τα σύνορα με την Κίνα.

Αν και το Χονγκ Κονγκ έχει σταματήσει τα ταξίδια μέσω σιδηροδρόμων και πορθμείων , οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας ζητούν να μπει λουκέτο στα σύνορα με την Κίνα. Στο Χονγκ Κονγκ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ήδη ανέλθει σε 15.