Για τη εξέλιξη του κοροναϊού σε πανδημία και για τα συμπτώματα της νόσου μίλησε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος της εταιρείας Λοιμώξεων Παναγιώτης Γαργαλιάνος.

Όπως ανέφερε ο κ. Γαργαλιάνος γνωρίζουμε πως σε κάθε χώρα ένα ποσοστό ανθρώπων θα κάνει κοινό κρυολόγημα, τα συμπτώματα τώρα του κοροναϊού αρχικά είναι τα ίδια με αυτά του κοινού κρυολογήματος με τη διαφορά ότι σε χρονικό διάστημα 4-5 ημερών ο βήχας δεν υποχωρεί, αρχίζει η δύσπνοια και οδηγούνται στο νοσοκομείο και στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Σημείωσε, δε, πως δεν γνωρίζουμε το πώς θα εξελιχθεί αυτή η κατάσταση και η εκτίμηση κινδύνου που θα έκανε εκείνος για την Ελλάδα είναι πως κάποια στιγμή θα έρθει και στη χώρα μας, αλλά στην παρούσα φάση δεν έχουμε ευτυχώς δεδομένα.

«Κάποια στιγμή θα έρθει κάποιο περιστατικό», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γαργαλιάνος.

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει διαφοροποίηση αν έρθει ο ιός τον Απρίλιο αντί για τον Φεβρουάριο, ο κ. Γαργαλιάνος είπε πως «και αυτό έχει σημασία για την εσωτερική μετάδοση, αν έρθει, για να διασπαρεί από το περιστατικό στη χώρα στους υπόλοιπους Έλληνες, αυτό τον διαφοροποιεί όσον αφορά το θέμα του κλίματος, τώρα αν είναι εισαγόμενο από την Κίνα ή από την Ευρώπη που έχει πάει από τη Κίνα στη Ευρώπη κι από την Ευρώπη σε εμάς, την υπόλοιπη εννοώ, τα πράγματα αλλάζουν, δηλαδή δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο, αλλά φαντάζομαι ότι αν παίρνουμε τα μέτρα που τα παίρνουμε τα μέτρα και αυτή τη στιγμή ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας έχει κάνει ένα σχέδιο δράσης και έχει στείλει οδηγίες σε όλα τα νοσοκομεία δημόσια και ιδιωτικά της χώρας ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το περιστατικό χωρίς να διασπαρεί»