Μάχη με τον χρόνο, ενόψει (και) της επερχόμενης επιδημίας της εποχικής γρίπης, για τη λειτουργία επιπλέον κρεβατιών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), είτε σε δημόσια νοσοκομεία, είτε σε ιδιωτικές κλινικές, δίνει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Έτσι, μετά την ευρεία σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί τον προηγούμενο μήνα, με τη συμμετοχη αξιωματούχων του υπουργείου αλλά και διευθυντών ΜΕΘ ΕΣΥ του λεκανοπεδίου, χθες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας συγκάλεσε νέα σύσκεψη, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των ιδιωτικών κλινικών. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ) και του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ).

Ζητούμενο -και στόχος του υπουργείου- να διατεθούν άμεσα το επόμενο διάστημα κλίνες ΜΕΘ από τις ιδιωτικές κλινικές, τουλάχιστον στην Αττική όπου εντοπίζεται και το πρόβλημα. Παράλληλα, δρομολογούνται κινήσεις ώστε να λειτουργήσουν οσο το δυνατόν περισσότερες κλίνες ΜΕΘ γίνεται στο ΕΣΥ, με στόχευση στα δημόσια νοσοκομεία οπου υπάρχουν κλειστές, λόγω έλλειψης προσωπικού, κλίνες Εντατικής.

Η χρόνια πια πληγή των ελλιπών κλινών ΜΕΘ στο ΕΣΥ, η οποία αποτυπώνεται με τον πιο θλιβερό τρόπο, με την τήρηση λίστας η οποία αριθμεί συνήθως δεκάδες ασθενείς που περιμένουν να ελευθερωθεί ένα κρεβάτι ΜΕΘ προκειμένου να τους παρασχεθεί η νοσηλεία σε Εντατική, απασχολεί πολύ τους επικεφαλής της Αριστοτέλους. Το θέμα των Εντατικών αποτέλεσε από την αρχή της θητείας της νυν ηγεσίας θέμα μείζονος προτεραιότητας.

Ενδεικτικά, τις τελευταίες δέκα ημέρες στη λίστα αναμονής βρίσκονται κάθε μέρα περισσότερα από 40 άτομα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΙΚ, κ. Γρηγόρη Σαραφιανό, η ΠΕΙΚ συμφώνησε να διαθέσει στην Αττική 45 κλίνες ΜΕΘ άμεσα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το “έμφραγμα” στο συστημα υγείας με τους δεκάδες διασωληνωμένους ασθενείς που εκτός ΜΕΘ,με διαδρόμους και θαλάμους, περιμένουν ενα άδειο κρεββάτι.

Άμεσες προσλήψεις επικουρικών νοσηλευτών

Εκτός από την εξασφάλιση των κλινών ΜΕΘ από τις ιδιωτικές κλινικές, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προωθεί τη λειτουργία και κρεβατιών ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία.

Η παρέμβαση του υπουργείου Υγείας αναμένεται να γίνει τις επόμενες δύο εβδομάδες στα νοσοκομεία της Αττικής. Στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου είναι διαθέσιμες 231 κλίνες ΜΕΘ και άλλες 20 είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού.

Για παράδειγμα, στο Αττικόν από τα 27 κρεββάτια ΜΕΘ, τα 8 είναι κλειστά. Αναλόγως, είναι 8 κρεββάτια κλειστά από τα συνολικά 18 της ΜΕΘ στο Λαϊκό. Επίσης, στο Ογκολογικό Άγιοι Ανάρργυροι από τα 12 κρεββάτια ΜΕΘ λειτουργούν τα 8. Βεβαίως, οι ελλείψεις προσωπικού που σχετίζονται με τις κλειστές ΜΕΘ εντείνονται στην περιφέρεια – που όμως στην παρούσα φάση μένει εκτός των άμεσων παρεμβάσεων του υπουργείου. Ειναι ενδεικτικό πως στο νοσοκομείο Λευκάδας οι 6 κλίνες ΜΕΘ δεν έχουν λειτουργήσει ποτε, όπως και οι δύο κλίνες ΜΕΘ στο νοσοκομείο Μεσολογγίου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, μέσα στο επόμενο 15νθήμερο θα ανοίξουν τουλάχιστον κάποιες κλίνες ΜΕΘ στην Αττική, πιθανότατα σε νοσοκομείο της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, σε μια προσπάθεια να αποσυμφορηθεί η λίστα αναμονής των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία σε Εντατική.

Η λειτουργία των νέων κλινών ΜΕΘ θα εξασφαλιστεί με επικουρικό (συμβασιούχους) νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο αναμένεται να προσληφθεί αμέσως μόλις ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα για τους επικουρικούς εργαζόμενους στο ΕΣΥ – εκτιμάται ότι αυτό θα γίνει στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.