Από μια μυστηριώδη πνευμονία άγνωστης προέλευσης ασθένησαν 59 άνθρωποι στην Κίνα, όπως ανέφεραν σήμερα οι κινεζικές αρχές, διαψεύδοντας όμως ότι πρόκειται για το Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Ανεπάρκειας (SARS) που ευθύνεται για τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων το 2003.

«Όλοι οι ασθενείς έχουν τεθεί σε καραντίνα», ανακοίνωσε η Δημοτική Επιτροπή Υγιεινής και Υγείας του Βουχάν. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, οι ασθενείς είναι συνολικά 59 και παρουσίασαν τα πρώτα συμπτώματα στο διάστημα μεταξύ 12-29 Δεκεμβρίου. Οι επτά από αυτούς νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, ενώ η κατάσταση των υπολοίπων κρίνεται σταθερή.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι.

Από την έρευνα των αρχών διαπιστώθηκε ότι πολλοί από τους ασθενείς είναι έμποροι στην ιχθυαγορά του Βουχάν. Έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να πρόκειται για γρίπη, για αδενοϊό, για το σύνδρομο SARS ή για το αναπνευστικό σύνδρομο Μέσης Ανατολής (MERS).

Το σύνδρομο SARS έπληξε την Κίνα το 2003. Στην πανδημία εκείνη έχασαν τη ζωή τους περίπου 800 άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων στην Κίνα.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, δεν έχει καταγραφεί καμία περίπτωση μετάδοσης της ασθένειας από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η πόλη έχει λάβει πολλά μέτρα για να περιοριστεί η εξάπλωσή της. Μεταξύ άλλων, έκλεισε την ιχθυαγορά και προχώρησε σε απολυμάνσεις χώρων.