Την εκπόνηση ενός Εθνικού Σχεδίου Μεταμοσχεύσεων υπό την εποπτεία καταξιωμένων Ελλήνων επιστημόνων, αλλά και την άμεση στήριξη του συστήματος δημόσιας υγείας στο πεδίο των μεταμοσχεύσεων, μέσα από την πρόσληψη επτά ειδικών συντονιστών για ισάριθμες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ( ΜΕΘ), ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, κ. Αντώνης Παπαδημητρίου, τη Δευτέρα, στη διάρκεια της εκδήλωσης για την έναρξη των εργασιών ανέγερσης του Ωνασείου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου.

«Στη θεμελίωση αυτή συναντιούνται το αίσθημα ευθύνης των πολιτών, η προθυμία της πολιτείας να συνεργαστεί με ιδιώτες εκεί που οι δημόσιες δομές δεν επαρκούν, και φυσικά η δωρεά, η προσφορά από Έλληνες που μεγαλούργησαν και πρόκοψαν εκτός Ελλάδας αλλά δεν ξέχασαν τη χώρες του, όπως ακριβώς έκανε ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Το όραμά του το συνεχίζουν πανάξια οι άνθρωποι του ιδρύματος και το συνδέουν με τις ανάγκες των καιρών», είπε ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του, ευχαριστώντας το ίδρυμα Ωνάση για τη δωρεά του, για τη χρηματοδότηση του Ωνασείου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου. Ευχαρίστησε επίσης για την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Μεταμοσχεύσεων, το οποίο θα εποπτεύουν ο καθηγητής Οικονομικών Υγείας στο LSE, κ. Ηλίας Μόσιαλος, και ο καθηγητής Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων στο Imperial College, κ. Βασίλης Παπαλόης, αλλά και για την τονωτική ένεση της ετήσιας ανάληψης της ευθύνης για την περίληψη των ειδικών συντονιστών σε επτά ΜΕΘ του ΕΣΥ. Κλείνοντας την ομιλίας του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε έναν πολιτικό του αντίπαλο, τον κ. Δημήτρη Στρατούλη, και την περιπέτεια υγείας που τον οδήγησε δύο φορές σε μεταμόσχευση, εξαίροντας τον δυναμικό του λόγο και τη στάση του απέναντι στο ζήτημα αυτό. «Όλες τις κομματικές διάφορες τις σκεπάζει το μέγα ζητούμενο της ζωής του ανθρώπου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Σήμερα είναι μία γιορτινή ημέρα γιατί μπαίνουν οι υπογραφές για την ανέγερση του Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου, αλλά επίσης είναι και η ημέρα που πριν από 46 χρόνια κόπηκε το νήμα της ζωής του Αλεξάνδρου Ωνάση. Είμαι βέβαιος ότι αν το 1973 υπήρχε αυτή η δυνατότητα, ο Ωνάσης θα είχε πάρει την απόφαση να δωρίσει τα όργανα του παιδιού του», είπε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, κ. Αντώνης Παπαδημητρίου. Ο κ. Παπαδημητρίου δήλωσε ικανοποιημένος «που έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε ανεξάρτητοι, να έχουμε οικονομική δυνατότητα, να έχουμε εξαίρετο ανθρώπινο δυναμικό, να μπορούμε να στηρίζουμε την καινοτομία, να έχουμε μια ολιστική προσέγγιση στο θέμα των μεταμοσχεύσεων.

Δημιουργούμε ένα εξειδικευμένο νοσοκομείο που θα συνεργαστεί με το σύστημα δημόσιας υγείας, υπηρετώντας τον ίδιο εθνικό σκοπό και την ιατρική, δηλαδή να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού. Υλοποιούμε μια εξειδικευμένη μονάδα Παίδων και μεταμοσχεύσεων παίδων, εκπαιδεύουμε γιατρούς και νοσηλευτές, στηρίζουμε τη δωρεά οργάνων, διότι ως γνωστόν μεταμοσχεύσεις χωρίς μοσχεύματα δεν γίνονται», τόνισε ο κ. Παπαδημητρίου. Πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως είμαστε η τελευταία χώρα στις μεταμοσχεύσεις στην Ευρώπη, αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ανατροπή που μπορεί να γίνει. «Η πολιτική και θρησκευτική ηγεσία της χώρας είναι μαζί μας, κι αυτό είναι πολύ σημαντικό», είπε. Ευχαρίστησε τέλος εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ. Θεόδωρο Β, καθώς και τον πρώην Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας».

«Η νέα δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση αξίας 100 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει την αναβάθμιση του Ωνασείου και την ανάπτυξη προγραμμάτων μεταμόσχευσης και άλλων συμπαγών οργάνων πέραν της καρδιάς, δεν θα αντικαταστήσει τις άλλες μονάδες στο ΕΣΥ, αλλά θα τις υποστηρίξει και θα τις ενισχύσει», είπε ο πρόεδρος του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, καθηγητής Ιατρικής, κ. Ιωάννης Μπολέτης.

Από την πλευρά του, ο νέος πρόεδρος του ΕΟΜ, κ. Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το νέο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο, αλλά και την απογοήτευσή του που η Ελλάδα υστερεί σε δωρεές οργάνων, καθώς, είπε εμφατικά, «μεταμόσχευση χωρίς μοσχεύματα δεν υπάρχει». Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, η Ελλάδα είναι ουραγός στο πεδίο αυτό· το 2018 είχε 172 μεταμοσχεύσεις και 45 δωρεές οργάνων. Την ίδια χρονιά, το Βέλγιο και η Πορτογαλία, χώρες με ανάλογο πληθυσμό με την Ελλάδα, είχαν 344 δωρεές οργάνων. «Είμαστε σε κομβικό σημείο, ο κόσμος είναι μαζί μας, το υπουργείο δεσμεύτηκε, το ίδρυμα Ωνάση ανέλαβε την ανέγερση του Κέντρου. Έχουμε μόνο μια επιλογή, να συνεργαστούμε», κατέληξε.