Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο αναισθησιολογικός τομέας του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».

Οι ελλείψεις ειδικευμένων και ειδικευόμενων αναισθησιολόγων καθώς και νοσηλευτριών αναισθησιολογικού είναι μεγάλες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα περιστατικά που χρειάζεται να καλυφθούν και αυτά που πραγματικά καλύπτονται. «Αφήνοντας τον τομέα χωρίς Αναισθησιολόγους, κλείνετε χειρουργεία!» προειδοποιεί το Σωματείο Εργαζομένων.

Όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του μεγάλου νοσηλευτικού ιδρύματος, το πρόβλημα ανακύπτει αφενός λόγω του απαρχαιωμένου Οργανισμού του νοσοκομείου, που είναι αναντίστοιχος με τις σύγχρονες ανάγκες, αφετέρου λόγω της υποστελέχωσης ακόμη και αυτών των λίγων θέσεων του απαρχαιωμένου Οργανισμού.

Το αποτέλεσμα στο οποίο οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια αυτές οι ελλείψεις, αναμενόμενο μεν αλλά και σοκαριστικό, όπως διατυπώνεται από το Σωματείο: «Πολύ συχνά ένας αναισθησιολόγος καλύπτει δύο, ίσως και τρία χειρουργικά τραπέζια, κατά παράβαση των αρχών ασφαλούς χορήγησης αναισθησίας! Ομοίως οι νοσηλεύτριες του αναισθησιολογικού καλύπτουν ταυτόχρονα δύο χειρουργικές αίθουσες με πολύ σοβαρά περιστατικά, επίσης κατά παράβαση των αρχών ασφαλούς χορήγησης αναισθησίας!».

Σύμφωνα με τον Οργανισμό του Ευαγγελισμού προβλέπονται 28 ειδικευμένοι γιατροί αναισθησιολόγοι, 26 ειδικευόμενοι και 32 νοσηλεύτριες αναισθησιολογικού. Σήμερα αντί για τους 28 μόνιμους ειδικευμένους γιατρούς του ΕΣΥ, υπηρετούν μόνο 19 μόνιμοι και 1 επικουρικός γιατρός. Στο τέλος του χρόνου η πραγματικότητα, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ασθενείς θα γίνει πολύ πιο δύσκολη, καθώς θα μείνουν 16 ειδικευμένοι, λόγω συνταξιοδοτήσεων. Αυτή η κατάσταση οδηγεί ουσιαστικά στο κλείσιμο χειρουργείων, εκτιμά το Σωματείο.

«Με τις νέες επεμβατικές μεθόδους (καρδιολογικές, ενδοσκοπικές, ακτινολογικές, μεταμοσχεύσεις, κ.α.) που μπορεί να διενεργούνται στο νοσοκομείο και φυσικά την ανάπτυξης των σχετικών τμημάτων, οι πραγματικές ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες» εξηγεί ο πρόεδρος του Σωματείου, καρδιολόγος, κ. Ηλίας Σιώρας. Προσθέτει δε πως αν αναπτυχθούν και τα 9 κλειστά χειρουργεία, που παραμένουν κλειστά τα τελευταία πέντε χρόνια, τότε ο αριθμός των γιατρών και νοσηλευτών πρέπει σχεδόν να διπλασιαστεί.

Υπό τις παρούσες συνθήκες οι γιατροί και νοσηλευτές του αναισθησιολογικού τομέα έχουν την ευθύνη για τα εξής:

  • Αναισθησία και ανάνηψη σε 12 χειρουργικά τραπέζια.
  • Ιατρείο πόνου.
  • Καθημερινή παρουσία στην Πολυκλινική.
  • Υποχρεωτική και αναντικατάστατη παρουσία στις νέες θεραπείες στο αιμοδυναμικό εργαστήριο (TAVI και υποδόριοι απινιδωτές).
  • Συχνή αναγκαία παρουσία στο γαστρεντερολογικό τμήμα.
  • Συχνή αναγκαία παρουσία στον αγγειογράφο.
  • Αναισθησιολογικό ιατρείο για προεγχειρητικό έλεγχο.
  • Εξαιρετικά επείγουσα παρέμβαση σε όλο το νοσοκομείο για τις ανακοπές.

«Η λύση είναι μία και απλή. Να καλυφθούν κέλες οι κενές θέσεις με μόνιμο προσωπικό και να προκηρυχθούν νέες θέσεις για να αντιμετωπιστούν οι πραγματικές ανάγκες των ασθενών που προσέρχονται στον Ευαγγελισμό. Είναι σημαντικό να τηρούνται τα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των χειρουργείων στο σύνολο τους» ζητεί ο πρόεδρος του Σωματείου, αίτημα το οποίο θα θέσει και στην διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας και στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, το αμέσως επόμενο διάστημα. Αναφέρει μάλιστα με νόημα πως και η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας ήταν ενήμερη για το πρόβλημα και η συμβολή της ήταν να ενισχύσει τον τομέα με έναν επικουρικό γιατρό.