Το οικονομικό μέτρο του clawback, ασήκωτο και ληστρικό σύμφωνα με τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς, θα συζητηθεί σήμερα στο έκτακτο ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), παρουσία των φορέων του Συντονιστικού οργάνου.

Είναι ενδεικτικό ότι ο ιατρικός κλάδος έχει κληθεί να καταβάλει για το έτος 2018 clawback ύψους 120 εκατ. ευρώ. Ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ προς τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς ήταν 360 εκατ. ευρώ, ποσό που αποδείχθηκε μη επαρκές, εφόσον η υπέρβαση (clawback) ήταν 120 εκατ. Ευρώ. Το Α’ εξάμηνο του 2019 με βάση τις υποβολές των παρόχων, το clawback εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί στα 58 εκατ. ευρώ και αναμένεται να διπλασιασθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους

«Το μέτρο που συνεχίζει να εφαρμόζεται οριζόντια σε όλους, στραγγαλίζει τα μικρά εργαστήρια και ιατρεία, τα διαγνωστικά κέντρα και τα πολυϊατρεία, οδηγώντας πολλά εξ αυτών στο λουκέτο. Ο ΠΙΣ έχει θέσει επιτακτικά το θέμα του Clawback στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ζητώντας να καταργηθεί άμεσα, ώστε να αποφευχθούν δυσβάσταχτες οικονομικές επιπτώσεις στον ιατρικό κλάδο, αλλά και περαιτέρω ταλαιπωρία στους ασθενείς» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΠΙΣ.

Σύμφωνα με τον ΠΙΣ, η ανοδική τάση του clawback κατά τη διετία 2018-2019 προέκυψε λόγω των ρυθμίσεων που είχε προωθήσει η προηγούμενη κυβέρνηση για αυξημένες παροχές στους ασφαλισμένους χωρίς τους αντίστοιχους πόρους, εις βάρος του εισοδήματος των συμβεβλημένων ιατρών και διαγνωστικών μονάδων.

Αποτέλεσμα είναι να μην αποζημιώνονται 4 στις 10 ιατρικές εξετάσεις και πράξεις που πραγματοποιούνται.

Στη σύσκεψη έχει κληθεί να παραστεί και η Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Θεανώ Καρποδίνη.