Παραδοχή της κατάρρευσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) θεωρεί ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών την αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατρού Σπύρου Προβατά που είναι μέλος στο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου.

Ο κ. Προβατάς έθεσε υπόψη του ΔΣ του ΙΣΑ το κείμενο της αποχώρησης του από τον ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο αναφέρει: «Την ώρα που ο Πρωθυπουργός, ψευδόμενος στην ομιλία του στη Βουλή για ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση λέει ότι επί κυβέρνησής του επαναπροσελήφθησαν οι απολυμένοι των προηγούμενων κυβερνήσεων ξεχνώντας βέβαια τους 3000 γιατρούς που απολύθηκαν το 2014 από την ΠΦΥ (Νόμος Γεωργιάδη), έρχονται νέες ομαδικές απολύσεις εκατοντάδων γιατρών από την Π.Φ.Υ με νόμο Ξανθού.
Υποταγμένη η κυβέρνηση στα συμφέροντα των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων, με μεθοδευμένη πολιτική ακρωτηριάζει την Π.Φ.Υ. Οι συμβάσεις των παθολόγων, γενικών ιατρών και παιδιάτρων ξαφνικά σταματάνε για να τους εκβιάσουν να αποδεχτούν να γίνουν οικογενειακοί ιατροί. Παράλληλα δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις των επικουρικών ιατρών.
Συνεχίζοντας την αντιλαϊκή της πολιτική, η κυβέρνηση διαμέσου Ξανθού, με αντισυνταγματικό νόμο, απολύει την 31/12/18 περισσότερους από 300 γιατρούς από την ΠΦΥ και εκβιάζει και άλλους τόσους να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία, με μια δήλωση μετανοίας, όπως γινόταν σε πολιτεύματα που κανείς μας δεν θέλει να ξαναζήσει.
Θεωρώ ότι ήρθε η ώρα να δηλώσω και δημόσια ότι αποχωρώ από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ.
Δηλώνω επίσης ότι ως μέλος του ΔΣ του ΙΣΑ, θα συνεχίσω από αυτή τη θέση να αγωνίζομαι γι’ αυτό που με εξέλεξαν οι γιατροί.
Για την αξιοπρέπεια των γιατρών και ασθενών, για το δικαίωμα κάθε Έλληνα πολίτη να έχει υψηλού επιπέδου δημόσιες δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες».

Το ΔΣ του ΙΣΑ με απόφασή του, υιοθετεί το κείμενο του κ. Προβατά, κάνοντας λόγο για «εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που έχει οδηγήσει σε κατάρρευση τις δημόσιες δομές υγείας και σε αποπομπή από το σύστημα, εκατοντάδων ιατρών που το στηρίζουν».