Ανακοίνωση με την οποία τονίζει την έλλειψη υποδομών στα νοσοκομεία για τη φιλοξενία εγκαταλελειμμένων παιδιών χωρίς να έχουν προβλήματα υγείας, έβγαλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), με αφορμή τα σοβαρά επεισόδια που προκλήθηκαν την Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, τονίζει ότι οι νοσοκομειακοί χώροι είναι εντελώς «ακατάλληλοι για τα παιδιά και θα πρέπει να βρεθούν ειδικοί χώροι φιλοξενίας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ:

Δημιουργείται μείζον ζήτημα στη λειτουργία των παιδιατρικών Νοσοκομείων με τα εγκαταλελειμμένα παιδιά που φιλοξενούνται με εισαγγελική εντολή.

Εντελώς ακατάλληλοι χώροι για τα παιδιά που θα έπρεπε να βρεθούν ειδικοί χώροι φιλοξενίας από το Υπουργείο Εργασίας. Μετά την ανάδειξη του ζητήματος από την ΠΟΕΔΗΝ μειώθηκαν τα εγκαταλελειμμένα παιδιά. Τώρα όμως αυξάνονται καθημερινά.

Σήμερα βρίσκονται 60 παιδιά εγκαταλελειμμένα στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία με εισαγγελική εντολή. Στο Παίδων Αγίας Σοφίας είναι 27, όλο και περισσότερα. Η κατάσταση πολλές φορές είναι ανεξέλεγκτη από επεισόδια που δημιουργούν τα παιδιά χωρίς φυσικά να φταίνε.

Πως είναι δυνατόν να ζουν σε ένα Νοσοκομείο χωρίς να έχουν προβλήματα υγείας μόνο και μόνο γιατί εγκαταλείφθηκαν.

9/9/2019 παρά λίγο να θρηνήσουμε θύματα από την επιθετικότητα ενός παιδιού. Κυνηγούσε με σπάτουλα από το καρότσι της καθαριότητας το Νοσηλευτικό και Ιατρικό Προσωπικό. Έσπασε πόρτες, ξήλωσε κουρτίνες, έσπαγε ότι έβρισκε μπροστά του. Παρά λίγο να πνίξει τη θεία του με τα χέρια στο λαιμό. Την έσωσε μια Νοσηλεύτρια.

Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Την ώρα που γεμίζουν τα Παιδιατρικά Νοσοκομεία με εγκαταλελειμμένα παιδιά και δεν υπάρχουν χώροι φιλοξενίας κλείνουν μία Προνοιακή Μονάδα της Γλυφάδας. Οι περισσότεροι φιλοξενούμενοι μεταφέρονται στην Προνοιακή Μονάδα Παίδων της Βούλας.

Γιατί δεν αξιοποιείται η Μονάδα της Βούλας για τα εγκαταλελειμμένα παιδιά των Παιδιατρικών Νοσοκομείων με την πρόσληψη του κατάλληλου Προσωπικού;

Εάν δεν δοθεί λύση με τα εγκαταλελειμμένα παιδιά θα οργανώσουμε κινητοποιήσεις πριν θρηνήσουμε θύματα.

Δείτε σχετική επιστολή της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας