Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αποφάσισε ότι οι 597 επικουρικοί γιατροί των οποίων η θητεία λήγει στις 31 Ιανουαρίου, θα μείνουν στις θέσεις τους στα δημόσια νοσοκομεία έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2019.

Η παράταση καθίσταται δυνατή, αναφέρεται από το υπουργείο, λόγω της συνέχισης του προγράμματος χρηματοδότησης, στο οποίο έχουν ενταχθεί.

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται στη διάταξη «κατά την παράταση αυτή, η μισθοδοσία των ιατρών […] καλύπτεται από το εθνικό ή το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων». Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η σχετική δαπάνη ανέρχεται σε 16,2 εκατομμύρια ευρώ.

Η απόφαση περιλαμβάνεται στην τροπολογία που κατατέθηκε από το Υπουργείο Υγείας σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας.

Άρση περιορισμών σε προσλήψεις επικουρικών

Με την ίδια τροπολογία προωθείται και η άρση των περιορισμών στις προσλήψεις επικουρικού προσωπικού. Ως λόγοι για αυτήν την άρση αναφέρονται «η κοινωνική ανάγκη για αδιάλειπτη και αδιατάρακτη παροχή υπηρεσιών στο δημόσιο σύστημα υγείας, η ιδιαίτερη φύση των υπηρεσιών [αυτών], αλλά και η λήξη των της θητείας μεγάλου αριθμού συμβάσεων επικουρικού προσωπικού, η μέριμνα για τη θετική υποστήριξη ειδικά προστατευόμενων κοινωνικών ομάδων».

Τέλος, σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε, δεν θα εφαρμόζονται «οι παρ. 6 και 7 του άρθρου 14 του ν.2190/1994 (Α’28)» οι οποίες αφορούν κυρίως «ποσοστώσεις πολυτέκνων, τριτέκνων, παλιννοστούντων Ποντίων ομογενών κλπ».

Οι περιορισμοί αυτοί δεν θα εφαρμόζονται «ως προς το σύνολο των προσλήψεων που διενεργούνται , διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, για την κάλυψη των θέσεων νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, πλην ιατρών, για τους εποπτευόμενους από το Υπουργείο Υγείας ΦΠΥΥ».