Άλλα 35 περιστατικά λοίμωξης με τον ιό του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα τρία θανατηφόρα, προστέθηκαν στον εφετινό κατάλογο της επιδημίας του ιού του Δυτικού Νείλου που μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών.

Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ), συνολικά τα κρούσματα της λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου ανέρχονται σε 131 και οι θάνατοι σε 13.

Από τους ασθενείς, 16 παραμένουν νοσηλευόμενοι σε νοσοκομεία – οι 7 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και οι 9 σε θαλάμους κλινικών.

Από τα 131 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, τα 82 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ), δηλαδή εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση, και 49 είχαν ήπιες εκδηλώσεις, πχ εμπύρετο νόσημα ή δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ. Οι ασθενείς έχουν ηλικία από 8 ως 91 έτη.

Ο χάρτης των μολυσμένων περιοχών

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, η επιδημία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στους εξής νομούς: Ξάνθης, Καβάλας, Ροδόπης, Έβρου, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ανατολικής Αττικής, Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας, Σερρών, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Θεσσαλονίκης.

Ο νομός με τα περισσότερα κρούσματα (28) είναι εκείνος της Ξάνθης και ακολουθεί ο νομός Καβάλας με 27 κρούσματα λοίμωξης. Άλλα 26 περιστατικά του ιού του Δυτικού Νείλου καταγράφηκαν στον νομό Λάρισας, ενώ στην Αττική ο αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 15.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές, πλην των προαναφερθεισών.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε χώρες γειτονικές αυτής, κρούσματα λοίμωξης από τον ιό Δυτικού Νείλου έχουν καταγραφεί στις εξής χώρες: Ουγγαρία, Ρουμανία, Γαλλία, Ιταλία, Κύπρο, Αυστρία, Βουλγαρία, Σερβία και Τουρκία.