Σε οριακή κατάσταση βρίσκεται το νοσοκομείο Σερρών σε ό,τι αφορά την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων.

Είναι ενδεικτικό ότι λόγω έλλειψης ουρολόγων δεν γίνονται ουρολογικές χειρουργικές επεμβάσεις και ότι στο Οφθαλμολογικό τμήμα η αναμονή για τις επεμβάσεις υπερβαίνει το ένα έτος. Ενώ από τον Οκτώβριο το Σωματείο αναφέρει πως δεν θα υπάρχουν χρήματα να αγορασθούν φίλτρα και να εξυπηρετούνται οι αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς.

Το Γενικό Νοσοκομείο Σερρών εξυπηρετεί 200.000 κατοίκους, μεταξύ των οποίων πρόσφυγες και μετανάστες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σωματείου, που κοινοποιεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), στο νοσοκομείο εξετάζονται σε ετήσια βάση στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία 100.000 ασθενείς και άλλοι τόσοι εξετάζονται στα επείγοντα.

Τραγική είναι η υποχρηματοδότηση του Νοσοκομείου, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. «Εάν δεν δοθεί πρόσθετη χρηματοδότηση από Οκτώβριο δεν θα λειτουργεί η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, επειδή δεν θα υπάρχουν χρήματα να προμηθευτεί φίλτρα, όπως επίσης δεν θα μπορεί να καλύψει και άλλα λειτουργικά έξοδα (χειρουργικό, υγειονομικό υλικό κλπ.)», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Μεγάλες οι ελλείψεις σε γιατρούς

Το Σωματείο αναφέρει πως οι συνταξιοδοτήσεις των γιατρών σε συνδυασμό με τη λήξη των συμβάσεων των επικουρικών γιατρών προκαλούν «έμφραγμα» στη λειτουργία του νοσοκομείου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς.

Το τρέχον έτος το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου θα μειωθεί κατά 20 γιατρούς, 10 μόνιμους και 10 επικουρικούς.

Τα στοιχεία που παραθέτει η ΠΟΕΔΗΝ για το νοσοκομείο Σερρών ανά ιατρική ειδικότητα έχουν ως εξής:

– Υπάρχουν 4 αναισθησιολόγοι και δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες.

– Στον αξονικό τομογράφο υπάρχουν 2 γιατροί και αποχωρούν άλλοι δύο.

– Στην Παιδιατρική κλινική λήγει η σύμβαση 1 επικουρικού και τις υπηρεσίες στα παιδιά της περιοχής θα παρέχουν 3 παιδίατροι, που κατά το Σωματείο δεν επαρκούν.

– Στην Ουρολογική κλινική φεύγουν 2 γιατροί και απομένουν 2, με αποτέλεσμα να σταματήσουν τα χειρουργεία.

– Στη Χειρουργική κλινική φεύγουν 2 γιατροί και απομένουν 4.

– Στην Πνευμονολογική φεύγει 1 γιατρός και απομένουν 4.

– Στη Νευρολογική φεύγουν 2 γιατροί και απομένουν 2. Αλλά από την εξέλιξη αυτή πλήττονται οι 300 ασθενείς που παρακολουθούνται στο ιατρείο άνοιας.

– Στην ΩΡΛ κλινική υποδιπλασιάζεται το προσωπικό, καθώς φεύγουν 2 γιατροί και απομένουν 2. Η κλινική κινδυνεύει να αναστείλει τη λειτουργία της, σύμφωνα με το Σωματείο.

– Η Καρδιολογική κλινική τον τελευταίο χρόνο λειτουργεί με 5 γιατρούς οι οποίοι θεωρείται ότι δεν επαρκούν.

– Οι δυο Παθολογικές κλινικές λειτουργούν με 8 παθολόγους.

– Στην Οφθαλμολογική κλινική φεύγουν 2 γιατροί και απομένουν 2. Οι αναμονές για χειρουργείο είναι ένας χρόνος.

– Το Ακτινολογικό λειτουργεί μόνο με 3 γιατρούς.

– Στη ΜΕΘ λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων γίνονται πολλές εφημερίες για να καλύπτονται οι ανάγκες διακομιδής διασωληνωμένων ασθενών.

– Στην Αιμοδοσία υπάρχει μόνο ένας γιατρός, όπως και στο Παθολογικοανατομικό.

– Στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού αποχώρησε 1 νεφρολόγος και έμειναν 2 αλλά δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες.

– Στην Ψυχιατρική Κλινική είναι 3 γιατροί και δυσμενείς οι συνθήκες εργασίας.

– Στη Μονάδα χημειοθεραπείας υπάρχει 1 επικουρικός Ιατρός που εξυπηρετεί 3.000 ασθενείς. Δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών.

– Στην Ορθοπεδική Κλινική φεύγουν 2 γιατροί επικουρικοί και απομένουν 3.