Αιφνιδιασμένοι δηλώνουν οι εκπρόσωποι των Κέντρων Αποθεραπείας Αποκατάστασης (ΚΑΑ) από την «ακατανόητη» όπως την χαρακτηρίζουν απόφαση του ΕΟΠΥΥ να αναρτήσει στην ιστοσελίδα του έγγραφο με το οποίο αλλάζει η διαδικασία εισαγωγής των ασφαλισμένων στα Κέντρα.

Σύμφωνα με τη νέα διαδικασία απαιτείται ηλεκτρονική γνωμάτευση για την εισαγωγή σε ΚΑΑ, η οποία ωστόσο δεν έχει αναρτηθεί στο σύστημα συνταγογράφησης. Ως ημερομηνία έναρξης της νέας διαδικασίας ορίζεται δε υποχρεωτικά η 17η Ιανουαρίου 2019.

«Η εφαρμογή μιας οδηγίας που δεν είναι αντικειμενικά εφαρμόσιμη ουσιαστικά και τυπικά καταργεί τη δυνατότητα εισαγωγής ασφαλισμένου σε ΚΑΑ-ΚΝ», εκτιμά η Ένωση Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδος (ΕΚΑΕ).

Σε επιστολή της ΕΚΑΕ στον ΕΟΠΥΥ, την οποία υπογράφει ο Γενικός Διευθυντής Οργάνωσης και Σχεδιασμού Αγοράς Υπηρεσιών Υγείας, επισημαίνεται πως ο όρος «συνεδρίες αποκατάστασης και αποθεραπείας κλειστής νοσηλείας», δεν υφίσταται αλλά και ότι η ηλεκτρονική γνωμάτευση σε ΚΑΑ Κλειστής Νοσηλείας δεν έχει αναρτηθεί στο σύστημα.

Η ΕΚΑΕ ζητεί από τον ΕΟΠΥΥ να μάθει με ποια απόφαση του ΔΣ του Οργανισμού ορίστηκε το περιεχόμενο της ηλεκτρονικής γνωμάτευσης και η σχετική διαδικασία.

Επιπλέον, υπενθυμίζει στη διοίκηση του Οργανισμού πως η αντίστοιχη διαδικασία στα Κέντρα Ημερήσιας Νοσηλείας έχει ως αποτέλεσμα να είναι ακόμα σήμερα απλήρωτα τα ΚΑΑ ΗΝ, από την εφαρμογή της νέας σύμβασης την 1η Ιουνίου 2018. Γεγονός που δημιουργεί στα μέλη της ΕΚΑΕ «τεράστια δυσπιστία για τη ορθότητα αυτή για τα ΚΑΑ ΚΝ».

«Μας είναι πραγματικά αδύνατο να κατανοήσουμε την απόφασή σας αυτή. Και χωρίς καν να γνωρίζουμε το περιεχόμενο της Ηλεκτρονικής Ιατρικής γνωμάτευσης σας επισημάνουμε μόνο το γεγονός ότι αναφέρεστε σε εφαρμογή της σήμερα ενώ αυτή δεν υπάρχει», αναφέρουν οι εκπρόσωποι των Κέντρων Αποκατάστασης Αποθεραπείας και ζητούν από τον Οργανισμό να αναστείλει την εφαρμογή της οδηγίας, έως ότου ολοκληρωθεί η επεξεργασία της Ηλεκτρονικής Ιατρικής Γνωμάτευσης σύμφωνα με τον νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ).

Επίσης, ζητούν τη συμμετοχή της ΕΚΑΕ στο διάλογο και την τελική έγκριση από το ΔΣ του Οργανισμού.