*Ρεπορτάζ Βασίλης Γούλας

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τις αποφάσεις του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού. Μετά τις 1.100 προσλήψεις μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ που αποκάλυψε πριν από λίγες ημέρες το protothema.gr έρχεται μια νέα αποκάλυψη για την ικανοποίηση κομματικών πολιτικών με υπογραφή του Ανδρέα Ξανθού και αφορά τον ΕΟΠΥΥ.

Η νέα απόφαση του πρώην υπουργού Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ έχει να κάνει με την ΗΔΙΚΑ ΑΕ για την οποία ο κ. Ξανθός είχε δώσει εντολή στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ να πληρώσει άμεσα 500.000 ευρώ για έργο που παρείχε η εταιρεία το 2018. Κι αυτή η εντολή είχε δοθεί πέντε ημέρες πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Φαίνεται πως η απερχόμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας δείχνει έντονο ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη εταιρεία. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν πως την Τρίτη 2 Ιουλίου στις 16:35 το απόγευμα τα μέλη του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ έλαβαν Πρόσκληση Ημερήσιας Διάταξης για έκτακτη σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ για την ίδια ημέρα στις 17:30 στα γραφεία του Οργανισμού και ενώ ο πρόεδρος απουσίαζε σε προγραμματισμένη συνάντηση στις Βρυξέλλες.

Μεταξύ των θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης ήταν η εκ νέου (με την ένδειξη επανεισαγωγή) εισήγηση σχετικά με την έγκριση του νέου σχεδίου σύμβασης ΗΔΙΚΑ για το έτος 2018!

Ωστόσο στην τακτική συνεδρίαση που έγινε στις 27 Ιουνίου 2019 στα θέματα της ημερήσιας διάταξης υπήρχε το θέμα 10: «σχετικά με την έγκριση νέου σχεδίου σύμβασης ΗΔΙΚΑ για το έτος 2018» όπου στη συνεδρίαση μετά από συζήτηση και εύλογους προβληματισμούς των μελών του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ καταψηφίστηκε η σχετική εισήγηση με βασικό επιχείρημα τη νομιμότητα της έγκρισης αναδρομικής σύμβασης αφού αυτή αφορούσε υπηρεσίες του 2018 και δεν μπορεί να εγκριθεί τον Ιούνιο του 2019.

Αξιοσημείωτο είναι δε το γεγονός ότι τον Δεκέμβριο του 2018 είχε εκ νέου απορριφθεί το τότε προτεινόμενο σχέδιο σύμβασης με βασική αιτιολογία την υπέρμετρη αύξηση του ποσού απόδοσης από τον ΕΟΠΥΥ 1,7 εκατομμύρια ευρώ από 1,2 εκατομμύρια ευρώ που ήταν για το 2017, όταν μάλιστα οι υπηρεσίες από την εταιρεία ΗΔΙΚΑ προς τον ΕΟΠΠΥ μειώθηκαν. Παράλληλα σε κανένα σημείο η προτεινόμενη σύμβαση δεν είχε με σαφήνεια παραδοτέα αντικείμενα τα οποία λαμβάνει ο ΕΟΠΠΥ.

Και τα ερωτήματα που τίθενται είναι εύλογα και ζητούν απάντηση από τον αρμόδιο τότε υπουργό.

Τι άλλαξε από τις 27 Ιουνίου όπου το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ καταψήφισε την εισήγηση και επανήρθε με έκτακτο ΔΣ και μάλιστα με διεξαγωγή 1 ώρα μετά την ειδοποίηση των μελών του;

Τελικά έγινε η έκτακτη- κατεπείγουσα συνεδρίαση και ποια μέλη του ΔΣ ήταν παρόντα και φυσικά τι αποφασίστηκε. Είναι αλήθεια ότι ο αντιπρόεδρος του οργανισμού- ο πρόεδρος έλειπε στις Βρυξέλλες σε προγραμματισμένη συνάντηση- έδωσε εντολή στον γενικό διευθυντή να εισαχθεί εκ νέου το θέμα για την έγκριση νέου σχεδίου σύμβασης της ΗΔΙΚΑ για το 2018 κι ενώ το ίδιο ακριβώς θέμα είχε καταψηφιστεί πριν από λίγες ημέρες;

Γιατί εάν η συνεδρίαση διεξήχθη μονάχα με τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και χωρίς κανένα μέλος πρόκειται για μια κατάφορα παράνομη ενέργεια που μοναδικό σκοπό είχε την ικανοποίηση κομματικών πολιτικών λίγες ώρες πριν από τις εθνικές εκλογές. Και το τελευταίο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί ο κ. Ξανθός ενδιαφέρεται τόσο πολύ για την άμεση πληρωμή μιας Ανώνυμης Εταιρείας που ανήκει στο υπουργείο Εργασίας;