Στην αντεπίθεση περνάει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) απαντώντας στις διαψεύσεις των διοικήσεων των νοσοκομείων για την ανεπαρκή θέρμανση των χώρων και την προσβασιμότητα λόγω του χιονιά.

Η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για κυβερνητική προπαγάνδα και «παπαγαλάκια» που διαψεύδουν κάθε τι στραβό που υπάρχει στις δημόσιες υγειονομικές μονάδες και επιχειρούν να αναδείξουν οι εργαζόμενοι.

«Αν έδειχνε τέτοια αντανακλαστικά [σ.σ. η κυβέρνηση] και για τις ασκούμενες πολιτικές στην Υγεία τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Όλοι στη γραμμή Πολάκη», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση και προστίθεται ότι «ακόμη και τώρα που επικρατούν στη χώρα πολικές συνθήκες. Αντί να δείξουν κοινωνική ευαισθησία φωνάζουν!».

Επιμένει η ΠΟΕΔΗΝ για το ΚΑΤ

Διαψεύδοντας την διοίκηση του ΚΑΤ που αρνείται ότι λόγω της κακοκαιρίας αναβλήθηκαν χειρουργεία, η ΠΟΕΔΗΝ επιμένει δίνοντας στη δημοσιότητα την ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων του ΚΑΤ (Δείτε το έγγραφο εδώ).

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι, το βράδυ της Δευτέρας και έως το μεσημέρι της Τρίτης το νοσοκομείο ήταν απροσπέλαστο, αφού όλοι οι γύρω δρόμοι ήταν αποκλεισμένοι από το χιόνι ο ΗΣΑΠ ήταν κλειστός και ο περιβάλλοντας χώρος και οι δρόμοι του νοσοκομείου με 20 πόντους χιόνι.

«Δεν εμφανίστηκε κανένα εκχιονιστικό μηχάνημα, ούτε συνεργείο για να ρίξει αλάτι έως το μεσημέρι από το Δήμο Κηφισιάς (εκεί ανήκει το Νοσοκομείο) ή από την Περιφέρεια Αττικής», καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ και υπενθυμίζει ότι το Σωματείο Εργαζομένων είχε ενημερώσει τη Διοίκηση από την προηγούμενη ημέρα να λάβει μέτρα. Η μη έγκαιρη λήψη μέτρων είχε ως αποτέλεσμα έκτακτα περιστατικά επειδή δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν με δικά τους μέσα το νοσοκομείο, να πάνε σε άλλα εφημερεύοντα νοσοκομεία και να αναβληθούν χειρουργεία.

Και τέλος, η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει ότι «πράγματι χειρουργήθηκαν όμως ασθενείς με καθυστερήσεις από το μεσημέρι και μετά», ενώ καταγγέλλει ότι «ο Διοικητής καλούσε την Αστυνομία να πάει να φέρει αποκλεισμένους από το χιόνι Αναισθησιολόγους από το σπίτι τους. Γιατροί, χειρουργοί πήγαιναν σπίτια συναδέλφων εργαλιοδοτών να τους φέρουν επειδή ήταν αποκλεισμένοι».

Ισχύει η καταγγελία για τη θέρμανση των νοσοκομείων

Η ΠΟΕΔΗΝ δίνει συνέχεια και στις προηγούμενες καταγγελίες της για ανεπαρκή ή έλλειψη θέρμανσης στις δημόσιες δομές υγείας.

Συγκεκριμένα σημειώνει ότι η καταγγελία που έγινε για το Μαιευτήριο-Νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου» ότι την Παρασκευή 4/1 κλιματιστικά και κεντρική θέρμανση δεν λειτουργούσαν, είναι απολύτως ακριβής και κατηγορεί τη διοίκηση του νοσοκομείου ότι έκανε «προσπάθειες βελτίωσης της κατάστασης».

«ΣΤΟ “Έλενα Βενιζέλου” έφτιαξαν ευτυχώς προσωρινά τα κλιματιστικά στην αίθουσα τοκετού. Δούλευαν τα συνεργεία δύο ημέρες αλλά μετά την καταγγελία μας για να τα φτιάξουν. Είναι όμως διαλυμένα τα κλιματιστικά και σε λίγες ημέρες θα ξαναχαλάσουν», προειδοποιεί η ΠΟΕΔΗΝ.

Και καταγγέλλει ότι, προβλήματα συνεχίζουν να υφίστανται στο Τμήμα ανάνηψης, έξω από το χειρουργείο, στο Παιδοχειρουργικό, στο χειρουργείο Β’ απόξεσης, στον εξωτερικό χώρο παραλαβής ασθενών στα ΤΕΠ και στο Εξωτερικό Παιδιατρικό ιατρείο.

«Πάγωσαν» γιατροί και ασθενείς στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, την Άρτα και τη Σκόπελο

Κι ενώ οι διοικήσεις των νοσοκομείων επιχειρούν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα, νωρίτερα σήμερα η ΠΟΕΔΗΝ προέβη σε νέα καταγγελία για «παγωμένα νοσοκομεία» αυτή τη φορά για το Γενικό Κρατικό Νίκαιας.

Αλλά, όπως προκύπτει και από έγγραφα των σωματείων εργαζομένων στο Νοσοκομείο Άρτα και το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου, η κατάσταση είναι κι εκεί ίδια.

Στην Άρτα στο Νοσοκομείο της πόλης που κατάγεται ο Πρωθυπουργός τουρτουρίζουν οι ασθενείς. (Δείτε τη καταγγελία του Σωματείου εδώ). Φέρνουν θερμαντικά σώματα από το σπίτι οι ασθενείς και το προσωπικό. Κάνουν οικονομία στο πετρέλαιο που η προμήθεια γίνεται με καθημερινές αναθέσεις. Δεν έχουν ζεστό νερό για τους ασθενείς και τα παιδιά και στην πόλη επικρατεί πολική θερμοκρασία.

Στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου, ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων (Δείτε την ανακοίνωση εδώ) βεβαιώνει ότι δεν βρίσκουν προμηθευτή για να τους βάλει πετρέλαιο θέρμανσης με πίστωση λόγω αφερεγγυότητας.