Την έντονη αντίδραση των ασθενών και των γιατρών προκάλεσαν οι δηλώσεις για ογκολογικούς ασθενείς από τον κ. Σπύρο Πνευματικό, που τέθηκε εκτός προεκλογικού αγώνα της ΝΔ.

«Την ώρα που όλη η Ευρώπη σχεδιάζει την επόμενη μέρα για την αποτελεσματική και ολιστική διαχείριση του καρκίνου μέσα από το Europes’Beating Cancer Plan. Την ώρα που συζητάμε τη βελτίωση της περίθαλψης των καρκινοπαθών με προγράμματα κατ’ οίκον χορήγησης θεραπειών θέτοντας την ποιότητα ζωής σε πρώτο πλάνο. Την ώρα που αναζητούμε τρόπους για βελτίωση της πρόσβασης των ογκολογικών ασθενών στις νέες καινοτόμες θεραπείες και την εξατομικευμένη ιατρική προκειμένου να βελτιώσουμε τις εκβάσεις και να αυξήσουμε την επιβίωση.

Την ώρα που νέα προγράμματα προσυμπτωματικών ελέγχων έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται ή βρίσκονται σε στάδιο προετοιμασίας, στοχεύοντας στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου. Την ώρα που οφείλουμε να εστιάσουμε στην υλοποίηση του νομοσχεδίου για το ‘ολοκληρωμένο σύστημα παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας’ και την ανάπτυξη δομών ανακουφιστικής φροντίδας με στόχο την εξασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης μέχρι το τέλος,
επέλεξε ο κύριος Σπ. Πνευματικός, ως να ήταν οικονομολόγος και όχι ιατρός, να κάνει αναφορά σε cost–effectiveness πρακτικές, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τους καρκινοπαθείς τελικού σταδίου», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ).

Η Ομοσπονδία των καρκινοπαθών υποστηρίζει ότι η δήλωση του κ. Πνευματικού «υποδηλώνει σχετικό υπόβαθρο σκέψης το οποίο δεν μπορεί να κρυφτεί. Υποδηλώνει ότι απόψεις σαν και αυτή δεν απέχουν πολύ από το να καταστούν επικίνδυνες και να οδηγήσουν το αγαθό της δημόσιας υγείας σε μονοπάτια σκοτεινά, στα οποία ο άνθρωπος αντιμετωπίζεται ως προϊόν, και όχι ως προσωπικότητα με συνείδηση, συναισθήματα, ανάγκες και αξιοπρέπεια. Επιπλέον παραπέμπουν ευθέως στη θεώρηση ότι σήμερα εφαρμόζονται μη ορθές ιατρικές πρακτικές στην ογκολογία, που τελικά ζημιώνουν το σύστημα υγείας».

Με εμφανή δυσαρέσκεια καθώς έχουν ακουστεί παρόμοιες δηλώσεις στο παρελθόν, όπως σημειώνει η ΕΛΛΟΚ, τονίζει ότι τέτοιες απόψεις βρίσκουν τους ασθενείς απέναντι. «Η ανθρώπινη ζωή είναι ανεκτίμητη από την αρχή μέχρι το τέλος. Ευχόμαστε και ελπίζουμε να μην αποτελούν μέρος ενός λόγου, με σαφείς επιδιώξεις για το μέλλον», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ). «Διευκρινίζουμε ότι οι γιατροί παρέχουν στον ασθενή, την καλύτερη δυνατή θεραπεία, σε κάθε στάδιο της εξέλιξης της νόσου και δίνουν τη μάχη μέχρι το τέλος, για να σώσουν τη ζωή του. Ειδικά, μάλιστα για τους ογκολογικούς ασθενείς τελικού σταδίου, θα πρέπει να γίνει μεγαλύτερη επένδυση στο Σύστημα Υγείας, για τη διασφάλιση, καλής ποιότητας ζωής, με την δημιουργία ξενώνων τελικού σταδίου και ανακουφιστικής φροντίδας», αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, με τον πρόεδρο του ΙΣΑ, Γιώργο Πατούλη να δηλώνει: «Ο γιατρός καταβάλλει προσπάθεια, μέχρι το τέλος, για να διασφαλίσει στον ασθενή, υγεία και μακροζωία. Αξιοποιεί όλα τα μέσα που διαθέτει και του παρέχει τις θεραπευτικές δυνατότητες, που θα κρατήσουν ζωντανή την ελπίδα και θα του προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής».

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης για αποπομπή Πνευματικού: Δεν θα διαπραγματευτώ την καθολική πρόσβαση του κάθε πολίτη στο ΕΣΥ

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Οι γιατροί δίνουν μάχη μέχρι το τέλος για να σώσουν τη ζωή του ασθενή