Σε χαρούμενο κλίμα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής η τελετή παράδοσης του Υπουργείου Υγείας.

Ως συγκινητική στιγμή χαρακτήρισε ο τέως Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, την παράδοση του χαρτοφυλακίου στην υπηρεσιακή Υπουργό, Αναστασία Κοτανίδου. Όπως ανέφερε, παρέμεινε 21 μήνες στο Υπουργείο Υγείας και ήταν η πρώτη του κυβερνητική θητεία, «σε μια δύσκολη φάση που άνοιγε η κοινωνία και η οικονομία μετά την πανδημία».

Ο κ. Πλεύρης, επεσήμανε ότι ένας Υπουργός Υγείας πρέπει να στέκεται στο τι παραπάνω πρέπει να κάνει. «Ήταν ένα μεγάλο στοίχημα να στηρίξουμε το ΕΣΥ και παράλληλα να διαχειριστούμε το σκέλος του εμβολιασμού», σημείωσε, κάνοντας έναν μικρό απολογισμό όσων ρυθμίσεων προχώρησαν αυτό το διάστημα.

Πιο συγκεκριμένα, στο πεδίο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, προχώρησε ο Προσωπικός Γιατρός και η διαδικασία για να ανακαινιστούν 156 Κέντρα Υγείας. Επίσης, η Υγεία στηρίχθηκε με 1,5 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και μπήκαν οι βάσεις για τη Δημόσια Υγεία και την πρόληψη καθώς ξεκίνησαν οι προληπτικές εξετάσεις για όλο τον πληθυσμό. «Εκπονήσαμε το σχέδιο για την Ψυχική Υγεία και άλλες μεταρρυθμίσεις, όπως η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, οι μεταμοσχεύσεις, η κατ’ οίκον νοσηλεία, η ανακουφιστική φροντίδα, το φάρμακο».

Η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, δέχθηκε χαριτολογώντας την τύχη που της ευχήθηκε ο κ. Πλεύρης. «Ευτυχώς είναι ένας μήνας, επομένως όπως και να είναι θα περάσει», σημείωσε χαμογελώντας και εξέφρασε την ευχή ότι δεν θα υπάρξει κάτι έκτακτο, «γιατί εάν συμβεί κάτι έκτακτο να είναι σίγουροι ο υπουργός και η αναπληρώτρια ότι θα τους καλέσω πίσω να βοηθήσουν». Επίσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους γενικούς γραμματείς, Ιωάννη Κωτσιόπουλο και Μάριο Θεμιστοκλέους, «τους οποίους γνωρίζω καλά καθώς έχουμε στενή συνεργασία από την περίοδο της πανδημίας».

Με τη σειρά της η τέως αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, ανέφερε ότι αντιμετωπίζει την κυρία Κοτανίδου ως συνεργάτιδα καθώς έχουν πολυετή πείρα και οι δύο ως γιατροί. Η κυρία Γκάγκα ευχαρίστησε όλους τους υπαλλήλους και τις διευθύνσεις του Υπουργείου. «Μιλάμε για πάρα πολλή δουλειά, καθώς είναι 127 νοσοκομεία και πάνω από 1500 Περιφερειακά Ιατρεία και Κέντρα Υγείας», δήλωσε και πρόσθεσε ότι όταν ανέλαβε στο Υπουργείο Υγείας μαζί με τον κ. Πλεύρη αντιμετώπισαν το μεγαλύτερο κύμα της πανδημίας.

«Να ευχαριστήσω την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας καθώς κατάφερε να δώσει όσα σήμερα προσφέραμε στους πολίτες», επεσήμανε η τέως Υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη. Κάνοντας τον απολογισμό της δικής της θητείας, στάθηκε στη δημιουργία 106 δομών Ψυχικής Υγείας. Μεταξύ άλλων, τους τελευταίους μήνες τέθηκε σε λειτουργία η εθνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης «10306», δημιουργήθηκαν κλινικές για ενήλικες και παιδιά σε όλη τη χώρα, ειδικά κοινοτικά κέντρα για την άνοια και το Αλτσχάιμερ, καθώς και άλλες καινοτόμες δράσεις.

Από αριστερά: Ζωή Ράπτη, Μίνα Γκάγκα, Αναστασία Κοτανίδου, Θάνος Πλεύρης

Από αριστερά: Ζωή Ράπτη, Μίνα Γκάγκα, Θάνος Πλεύρης, Αναστασία Κοτανίδου

Από αριστερά: Ζωή Ράπτη, Μίνα Γκάγκα, Αναστασία Κοτανίδου, Θάνος Πλεύρης