Την έντονη αντίδραση του ιατρικού κόσμου προκάλεσαν οι δηλώσεις του Γ. Κατρούγκαλου για πιθανή επιστροφή του μέτρου επιβολής ασφαλιστικών κρατήσεων 20% στους ελεύθερους επαγγελματίες.

«Με μεγάλη έκπληξη, τις τελευταίες ώρες, ακούσαμε δηλώσεις του κου. Κατρούγκαλου σε τηλεοπτικό σταθμό ο οποίος μας ενημέρωσε ότι σε περίπτωση που υπάρξει κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές θα επανέλθει το προηγούμενο σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Να θυμίσουμε ότι ο η προηγούμενη κυβέρνηση, με εμπνευστή τον κο Κατρούγκαλο, εφάρμοσε ένα από τα πιο άδικα και φορομπηχτικά συστήματα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, συνδέοντας την καταβολή των μηνιαίων εισφορών με το εισόδημα του κάθε επαγγελματία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι μηνιαίες εισφορές πολλών ελευθέρων επαγγελματιών και ειδικά συναδέλφων ιατρών να φτάσουν σε δυσθεώρητα ύψη μέχρι και 1.500,00 ευρώ χωρίς να υπάρχει ανταποδοτικότητα ούτε στην σύνταξη αλλά και ούτε στην περίθαλψη», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Όπως τονίζει ο ΙΣΑ, εκείνη την περίοδο πρωτοστάτησε μαζί και με άλλους επιστημονικούς συλλόγους ούτως ώστε να καταργηθεί το συγκεκριμένο σύστημα, το οποίο τελικά έγινε αργότερα με υπουργό τον κο. Βρούτση. «Οι ελευθεροεπαγγελματίες θέλουν στήριξη και όχι περαιτέρω επιβάρυνση, ειδικά οι γιατροί που με αυταπάρνηση, στήριξαν το ΕΣΥ, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο συγκεκριμένος νόμος είχε οδηγήσει σε απόγνωση πληθώρα ελευθεροεπαγγελματιών που αδυνατούσαν να πληρώσουν τις υπέρογκες εισφορές. Είμαστε δίπλα στην ομάδα αυτή της κοινωνίας και δεν θα επιτρέψουμε καταστροφικά πισωγυρίσματα», δηλώνει ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης.

Αντιδράσεις και από τους Ιατρικούς Συλλόγους Πειραιά – Θεσσαλονίκης

Είχε προηγηθεί η αντίδραση των Ιατρικών Συλλόγων Πειραιά και Θεσσαλονίκης. «Στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κυβέρνηση, όντως θα εξετάσει την επιστροφή του ανωτέρω μέτρου;; Στην περίπτωση που ο κ. Κατρούγκαλος θα είναι Υπουργός, θα προσπαθήσει να υλοποιήσει τις προσωπικές του απόψεις;;», διερωτάται το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά.

Άμεση ήταν η αντίδραση στις δηλώσεις του κ. Κατρούγκαλου και από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης. «Ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε συνδέσει τις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθερων επαγγελματιών με το εισόδημά τους (!) πράγμα που οδήγησε σε συνολική φορολόγηση των εισοδημάτων σε ποσοστό μέχρι… 80%, γεγονός που παραδέχτηκε και ο ίδιος στη συγκεκριμένη εκπομπή. Ανέφερε δε ως παράδειγμα γιατρό με ετήσιο εισόδημα 200.000 ευρώ ο οποίος ωφελείται μετά την αλλαγή -από την παρούσα κυβέρνηση- της ασφαλιστικής ρύθμισης που εκείνος είχε εισάγει», δηλώνει ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Νίκος Νίτσας.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης επισημαίνει ότι ύστερα από αυτή τη δημόσια εμφάνιση του πρώην υπουργού και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ προκύπτουν δύο εύλογα ερωτήματα: «Κάποιοι ακόμα πιστεύουν ότι υπάρχουν γιατροί στη χώρα μας με εισόδημα 200.000 ευρώ ετησίως ή προσπαθούν να δημιουργήσουν πρόσφορο έδαφος στην κοινωνία για ό,τι σκοπεύουν να εφαρμόσουν αμετανόητα και εμμονικά; Υπάρχει κρυφή ατζέντα για επάνοδο ασφαλιστικών εισφορών-φόρων από μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;».

Κοινή ανακοίνωση για το ίδιο θέμα εξέδωσαν, επίσης, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος.

«Παρά τα καταστροφικά αποτελέσματα της λανθασμένης αυτής πολιτικής στο συνταξιοδοτικό του κ. Κατρούγκαλου, ο ίδιος τρία μόλις 24ωρα πριν την εκλογική διαδικασία, αποκαλύπτει τις πολιτικές προθέσεις του χώρου που εκπροσωπεί όσον αφορά στην εξαθλίωση της μεσαίας τάξης και των ελευθέρων επαγγελματιών.
Δεν ξεχνάμε την 12η Μαΐου 2016, ημερομηνία ψήφισης του ‘νόμου Κατρούγκαλου’ και ορόσημο της εγκληματικής καταστροφής όλων των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων που είχε σαν αποτέλεσμα πέραν των άλλων και την μείωση των νέων συντάξεων κατά 40%», αναφέρουν οι Υγειονομικοί Σύλλογοι, και προσθέτουν:
«Δεν ξεχνάμε επίσης ούτε τις καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων, την κατακόρυφη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, την επιβολή του μέτρου της προσωπικής διαφοράς, ούτε την κατάργηση του κλάδου των μονοσυνταξιούχων. Οι ‘διαψεύσεις’ και τα ψελλίσματα του κ. Κατρούγκαλου περί προσωπικών απόψεων ούτε μας πείθουν ούτε μας καθησυχάζουν. Οι επιστήμονες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν αντέχουν εκ νέου «φωστήρες» και «σωτήρες» από όπου και αν προέρχονται».