Εκτός λειτουργίας βρίσκεται από σήμερα η Τηλεφωνική Γραμμή Υποστήριξης και Τηλεσυμβουλευτικής 1114 για τα τυχερά παιχνίδια του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ).

Το θέμα δημοσιοποίησε ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, καταλογίζοντας στη διοίκηση του Κέντρου ότι «δεν έλαβε την κατάλληλη μέριμνα, παρά τη δηλωμένη πρόθεση της ΟΠΑΠ ΑΕ, να ανανεώσει για έναν ακόμη χρόνο τη χρηματοδότηση της γραμμής, από τις 21/2/23 έως τις 20/2/24».

Ο Σύλλογος Εργαζομένων αναφέρει πως είχε στείλει ήδη από τις 22 Νοεμβρίου 2022 επιστολή «με την οποία εφιστούσαμε την προσοχή στη διοίκηση να κινηθούν οι διαδικασίες για την ανανέωση των συμβάσεων, με ορατό τον κίνδυνο διακοπής της λειτουργίας της γραμμής». Διαπιστώνοντας «τραγική έλλειψη διοικητικής επάρκειας», ο Σύλλογος Εργαζομένων αναφέρει ότι μπαίνει «λουκέτο» στη γραμμή γιατί η διοίκηση δεν πρόλαβε, μέσα σε ένα χρόνο να ολοκληρώσει τις διαδικασίες ανανέωσης των συμβάσεων» και ζητεί να απαντηθεί αν διασφαλίζεται και με ποιον τρόπο η αδιάκοπη λειτουργία της γραμμής, η εργασία των εργαζομένων αλλά και θα ενσωματωθεί η λειτουργία της γραμμής στις υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ.

Η γραμμή έχει δημιουργηθεί με τη χορηγία της ΟΠΑΠ A.E. και λειτουργεί στο πλαίσιο του προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ που επικεντρώνεται στην προβληματική ενασχόληση με τον τζόγο στους ιδίους τους παίκτες, τα μέλη της οικογένειάς τους και τα φιλικά τους πρόσωπα. Σημειώνεται ότι από σήμερα στην κλήση στον τετραψήφιο αριθμό για τον τζόγο απαντά αυτόματο μήνυμα στο οποίο αναφέρεται ότι θα επαναλειτουργήσει στις 13 Φεβρουαρίου 2023.

Το protothema.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΚΕΘΕΑ, ψυχίατρο, κ. Χρίστο Λιάπη για το θέμα της λειτουργίας της τηλεφωνικής γραμμής. Ο επικεφαλής του Κέντρου απορρίπτει τις αιτιάσεις του Συλλόγου Εργαζομένων για έλλειψη διοικητικής επάρκειας και μέριμνας σε ό,τι αφορά τον τετραψήφιο αριθμό για τον τζόγο. Επιπλέον, υποστηρίζει πως για πρώτη φορά θα γίνει προκήρυξη των 4 θέσεων ψυχολόγων που εργάζονται για τις ανάγκες της 24ωρης λειτουργίας της γραμμής.

«Καταρχάς, δεν ισχύει ο ισχυρισμός ότι έκλεισε η λειτουργία της γραμμής για τα τυχερά παιχνίδια, παραμένει πάντα ανοιχτό και διαθέσιμο για τους πολίτες που το χρειάζονται το τηλεφωνικό κέντρο του ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ, 210 9215776 όπως και το e-mail: info@kethea-alfa.gr. Επίσης, για πρώτη φορά υλοποιείται προκήρυξη για την κάλυψη των θέσεων που χρηματοδοτεί η ΟΠΑΠ ΑΕ. Οι εργαζόμενοι στη γραμμή θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα επιστημονικά κριτήρια, τα οποία θα εξειδικευτούν στην προκήρυξη. Θα ληφθεί ωστόσο υπόψη και η προϋπηρεσία. Είναι σημαντικό να κατανοηθεί ότι το ΚΕΘΕΑ πρέπει να λειτουργεί με όρους διαφάνειας, κι αυτή η προκήρυξη είναι μια έμπρακτη απόδειξη. Το ίδιο θα γίνει και εφόσον τελεσφορήσουν οι συζητήσεις με την Ενιαία Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων για ενίσχυση με προσωπικό της γραμμής. Γενικότερα το θέμα της τηλεφωνικής γραμμής βρίσκεται σε διαδικασία ευρύτερης αναδιοργάνωσης» καταλήγει ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ.