Έντονα μολυσματική είναι η νέα υποπαραλλαγή της Omicron, που έχει εντοπιστεί στη Βρετανία, και που μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα αντιστοιχεί στο ¼ των κρουσμάτων της Covid-19 στη χώρα.

Η CH.1.1, δηλαδή ο Όρθρος είναι υποπαραλλαγή της Omicron και είναι πολύ πιθανόν, μαζί με την Κράκεν, να κυριαρχήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας της Βρετανίας (UKHSA). Οι επιστήμονες υγείας εκφράζουν ανησυχίες, καθώς ένας αριθμός μεταλλάξεων της επιτρέπουν να συνδέεται πιο στενά με τα κύτταρα κατά μήκος της αναπνευστικής οδού, με αποτέλεσμα να είναι πιο μολυσματική.

Στην αρχή του μήνα, ο Independent Sage ανέφερε ότι η CH.1.1 αντιπροσώπευε μόνο ένα μικρό αριθμό κρουσμάτων. Στις αρχές Δεκεμβρίου, ήταν υπεύθυνη για λίγο περισσότερο από το 1% των μολύνσεων. Πλέον, ο Όρθρος ανιχνεύεται στο 100% των γονιδιωματικών δοκιμών σε δήμους όπως το Woking, το Bradford, η Oxford, το Reading και το Seven Oaks.

Η CH1.1, έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα και αντιπροσωπεύει το 23,3% των περιπτώσεων, σύμφωνα με στοιχεία του Sanger Institute. Ωστόσο, δεν έχουν χαρακτηριστεί ως παραλλαγές ανησυχίας.