Κοινή αίτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσαν οι δύο μεγαλύτεροι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας, αυτοί της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού να μην επικυρώσει τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Αιτήσεις ακυρώσεως της εν λόγω υπουργικής απόφασης έχουν επίσης καταθέσει και τα εκλεγμένα μέλη ΔΣ του ΠΙΣ και της εξελεγκτικής επιτροπής (κκ: Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Άννα Μαστοράκου, Ανδρέας Παπανδρούδης, Γεώργιος Ελευθερίου, Χάρης Βαβουρανάκης, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Βασίλειος Ψυχογυιός, Αποστολίδου Αναστασία, Χαράλαμπος Τσεβεκίδης, Βιολέττα Βαίτση, Αλέξιος Κόρδας και Βλάσιος Πυργάκης).

Όλες τα αιτήματα θα εξεταστούν στις 17/10/2019 ενώπιον της διευρυμένης (επταμελούς) σύνθεσης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Υπενθυμίζεται ότι, ο υπουργός Υγείας τον περασμένο Μάρτιο αποφάσισε να μην επικυρώσει τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΙΣ, στα οποία είχαν πρωτεύσει οι «γαλάζιοι γιατροί» με ποσοστό 62% έναντι 10% αυτών που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, αμφισβητώντας τη νομιμότητα των διαδικασιών της συγκρότησής του σε σώμα.

Ο Ανδρέας Ξανθός είχε ζητήσει από το ΔΣ του ΠΙΣ, που συγκροτήθηκε σε σώμα στις 16 Μαρτίου, να διαβιβάσει στο υπουργείο Υγείας, μια σειρά από έγγραφα σχετικά με την εκλογική διαδικασία, προκειμένου να επικυρώσει τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών.

Σύμφωνα με το εκλεγμένο προεδρείο του ΠΙΣ, «παρά το γεγονός ότι του απεστάλησαν όλα τα προβλεπόμενα εκ του νόμου έγγραφα για την απόδειξη της νομιμότητας της εκλογικής διαδικασίας», ο υπουργός Υγείας δεν επικύρωσε τα αποτελέσματα διότι «δεν έμεινε ικανοποιημένος από τη βούληση του εκλογικού σώματος».

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι σχέσεις υπουργείου Υγείας και γιατρών οξύνθηκαν περισσότερο όταν ο γενικός γραμματέας του προηγούμενου ΔΣ του ΠΙΣ, κ. Δημήτρης Βαρνάβας κατηγόρησε για τους κ.κ. Εξαδάκτυλο και Ελευθερίου για διακίνηση πλαστογραφημένου εγγράφου σπεύδοντας να υπερασπιστεί ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ την απόφαση του κ. Ξανθού.