Ένα σύγχρονο, ψηφιακό σύστημα κλήσης των νοσηλευτών από τους ασθενείς αντικατέστησε το παλαιάς τεχνολογίας σύστημα που χρησιμοποιούνταν μέχρι πρότινος στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Η δωρεά προμήθειας και εγκατάστασης του συστήματος κλήσης νοσηλευτών στον «Ευαγγελισμό» εντάσσεται στο πλαίσιο της διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία του ΙΣΝ, με προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 750 εκατομμύρια δολάρια, με σκοπό την ενίσχυση ποιοτικών υπηρεσιών υγείας για όλους.

Το νέο ψηφιακό σύστημα κλήσης νοσηλευτών έχει εγκατασταθεί σε 23 ανεξάρτητες κλινικές, όπως ενδεικτικά στις Παθολογικές και στις Χειρουργικές Κλινικές του Νοσοκομείου αλλά και στην Ογκολογική και Νευρολογική Κλινική, με τη δυνατότητα κεντρικού ελέγχου. Η διαδικασία παράδοσης του εξοπλισμού ξεκίνησε τον Οκτώβριο 2021 και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο 2022. Ο εξοπλισμός παραδόθηκε και εγκαταστάθηκε τμηματικά στους χώρους νοσηλείας που απελευθερώνονταν από το Νοσοκομείο -δεδομένου του φόρτου εργασίας του Ευαγγελισμού ως νοσοκομείο αναφοράς για την COVID-19.

Τη σημασία της δωρεάς περιγράφει 1o Διευθυντής Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου, κ. Δημήτριος Πιστόλας: «Στο νοσοκομείο μας υπήρχε ένα απαρχαιωμένο μη λειτουργικό σύστημα κλήσης νοσηλευτών, το οποίο δεν κάλυπτε καμία από τις ανάγκες τόσο των ασθενών όσο και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Το νέο σύστημα κλήσης νοσηλευτών που εγκαταστάθηκε στο νοσηλευτικό μας ίδρυμα, μετά από τη δωρεά του ΙΣΝ, αποτελεί ένα σύστημα ιδανικό για την εύρυθμη εξυπηρέτηση και φροντίδα των ασθενών. Μειώνει σημαντικά τον χρόνο ανταπόκρισης του νοσηλευτικού προσωπικού και βελτιώνει θεαματικά όχι μόνο την ικανοποίηση των ασθενών αλλά και την ποιότητα της παρεχόμενης νοσηλευτικής φροντίδας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΙΣΝ, κ. Ανδρέας Δρακόπουλος σημειώνει «Το νοσοκομείο “Ο Ευαγγελισμός” έχει για εμάς ιδιαίτερη συμβολική σημασία, καθώς ένα αίτημα δωρεάς του νοσοκομείου πριν από πέντε χρόνια ήταν το έναυσμα για το ξεκίνημα της διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία. Η προσπάθεια αυτή, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας αλλά και της προσβασιμότητας στο δημόσιο σύστημα υγείας, με δράση όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες ανά τον κόσμο, έχει πλέον φτάσει να αποτελεί τη μεγαλύτερη Πρωτοβουλία μας από την ίδρυσή μας, τόσο σε ύψος όσο και σε εύρος δωρεών. Ευελπιστούμε ότι η επιμέρους δωρεά για την προμήθεια νέου, υπερσύγχρονου συστήματος κλήσης νοσηλευτών στο Γ.Ν.Α. “Ο Ευαγγελισμός” να βοηθήσει να βελτιωθούν σημαντικά οι συνθήκες νοσηλείας και τα θεραπευτικά αποτελέσματα για τους ασθενείς, καθώς και οι συνθήκες εργασίας για τους ανθρώπους που εργάζονται στην πρώτη γραμμή της ιατρικής περίθαλψης, και στους οποίους όλοι μας οφείλουμε βαθιά ευγνωμοσύνη».

Η προμήθεια συστήματος κλήσης νοσηλευτών αποτελεί την τρίτη κατά σειρά δωρεά που ολοκληρώνεται στο νοσοκομείο, με την πρώτη να αφορά στην προμήθεια πάνω από 850 νέων κλινών, εκ των οποίων οι 53 τοποθετήθηκαν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) και Εμφραγμάτων, καθώς και 150 ιατρικών μηχανημάτων για την αναβάθμιση των υπηρεσιών περισσότερων από 10 τμημάτων του Νοσοκομείου, όπως οι ΜΕΘ, οι ΜΑΦ και η Μονάδα Εμφραγμάτων, το Τμήμα Επειγόντων, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και τα Χειρουργεία.

Η δεύτερη δωρεά που πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης COVID-19, περιλάμβανε πλήρη διαμόρφωση ειδικών χώρων για την εγκατάσταση κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ. Παράλληλα, μέσω της Πρωτοβουλίας για την Υγεία, σε εξέλιξη βρίσκεται η δωρεά του ΙΣΝ για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στις Νοσηλευτικές Σχολές του Νοσοκομείου, σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Θώραξ», καθώς επίσης και δωρεά, σε συνεργασία του ΙΣΝ με το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου & Μαρίνας Μαρτίνου και την κα. Αλίκη Περρωτή, για την αναμόρφωση της ΜΕΘ 2 και της Παλαιάς Μονάδας Εμφραγμάτων που θα λειτουργήσουν ως μια ενιαία ΜΕΘ, αλλά και του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός».

Η διεθνής Πρωτοβουλία για την Υγεία του ΙΣΝ περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό τριών υπερσύγχρονων νοσοκομείων στην Κομοτηνή, στη Θεσσαλονίκη και τη Σπάρτη, έργα υποδομών σε νοσοκομεία της Αττικής, την προμήθεια εξειδικευμένου εξοπλισμού για δημόσια νοσοκομεία ανά την Ελλάδα, την προμήθεια δύο αεροπλάνων και δύο ελικοπτέρων για αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ, εκπαιδευτικά προγράμματα για ιατρούς και νοσηλευτές, κι ένα πενταετές πρόγραμμα για την ενίσχυση υπηρεσιών ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους, σε συνεργασία με το Child Mind Ιnstitute των ΗΠΑ. Επιπλέον, περιλαμβάνει διεθνείς συνεργασίες με νοσοκομεία, ερευνητικά κέντρα και ακαδημαϊκά ιδρύματα, όπως το Πανεπιστήμιο Rockefeller, το Πανεπιστήμιο Columbia και το Child Mind Institute, για την ίδρυση τριών νέων κέντρων με σκοπό τη δημιουργία τεχνογνωσίας και περαιτέρω διάχυση γνώσης στον τομέα της υγείας, σε όλο τον κόσμο.