Μελέτη πρώιμου σταδίου για την αξιολόγηση ενός συνδυασμένου εμβολίου που στοχεύει στην Covid-19 και τη γρίπη ξεκίνησαν η Pfizer με την BioNTech, όπως ανακοίνωσαν οι δυο εταιρείες την Πέμπτη.

Το υποψήφιο εμβόλιο μίας δόσης είναι ένας συνδυασμός του εμβολίου γρίπης της Pfizer με βάση το mRNA και του αναμνηστικού εμβολίου Covid-19 των εταιρειών, που είναι προσαρμοσμένο στην καταπολέμηση της Omicron.

Η μελέτη πρώιμου σταδίου, η οποία χρηματοδοτείται από την BioNTech, αποσκοπεί στην αξιολόγηση της ασφάλειας, της ανεκτικότητας και της ανοσογονικότητας του συνδυασμένου εμβολίου, ή αλλιώς της ικανότητας δημιουργίας ανοσολογικής απόκρισης.

Η δοκιμή διεξάγεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταιρείες στοχεύουν να εγγράψουν 180 εθελοντές ηλικίας 18 έως 64 ετών. Ο πρώτος συμμετέχων στη μελέτη έλαβε δόση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ένα συνδυαστικό εμβόλιο με την τεχνολογία mRNA «θα μπορούσε να απλουστεύσει τις πρακτικές του εμβολιασμού εναντίον αυτών των δύο παθήσεων του αναπνευστικού, οδηγώντας εν δυνάμει σε μια καλύτερη εμβολιαστική κάλυψη για τις δύο ασθένειες», αναφέρει η Αναλίζα Άντερσον, επιστημονική διευθύντρια στην Pfizer.

Οι ανταγωνίστριες εταιρείες Moderna Inc και Novavax Inc αναπτύσσουν επίσης συνδυασμένα εμβόλια που στοχεύουν τόσο στο Covid-19 όσο και στη γρίπη.