Εντείνονται οι δράσεις εθελοντικής αιμοδοσίας του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) σε χώρους εκτός νοσοκομείων ώστε να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες σε αίμα, τις οποίες ήδη βιώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία και άλλοι ασθενείς που χρειάζονται να μεταγγίζονται.

Η νέα δράση του ΕΚΕΑ θα πραγματοποιηθεί στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων (www.serafio.gr), που προσελκύει πολλούς νέους ανθρώπους αλλά και αθλούμενους από όλη την Αθήνα και έχει φιλοξενήσει μεγάλες δράσεις αιμοδοσίας, και ιδιαίτερα σε δύσκολες περιόδους.

ΣΕΡΑΦΕΙΟ_VERTICAL_2022

Στο πλαίσιο αυτό, το ΕΚΕΑ απευθύνει κάλεσμα σε νέους και παλιούς εθελοντές αιμοδότες, να προσέλθουν την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, και ώρες 14.30-19.30μμ. στο Σεράφειο (Εχελιδών 19 και Πειραιώς 144). Στο χώρο παρέχεται η δυνατότητα δωρεάν στάθμευσης για τους επισκέπτες, κάτι που καθιστά την προσέλευση των ενδιαφερόμενων εθελοντών αιμοδοτών ακόμα πιο εύκολη.

Για τη διεξαγωγή της αιμοδοσίας θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εθελοντών αιμοδοτών και συγκεκριμένα:

– Χορήγηση του προβλεπόμενου από τον ΕΟΔΥ εξοπλισμού ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό) για το προσωπικό και τους εθελοντές αιμοδότες που θα συμμετάσχουν

– Απολύμανση στις καρέκλες αιμοδοσίας

– Τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των καρεκλών αιμοδοσίας

– Τηλεφωνικά ραντεβού, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού.

Οι αιμοδότες μπορούν να κλείνουν ραντεβού από την Πέμπτη 15/9 έως και την Τρίτη 20/9 στα τηλ. 2132146726-16, καθημερινά (8.30-14.30).

Η αιμοληψία διενεργείται αποκλειστικά από εξειδικευμένο προσωπικό του ΕΚΕΑ και όλες οι μονάδες αίματος που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν για την κάλυψη των μεταγγίσεων ασθενών, σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας.

Όσοι αιμοδότες έχουν εμβολιαστεί στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών, μπορούν να αιμοδοτήσουν εφόσον αισθάνονται καλά. Στην περίπτωση που μετά τον εμβολιασμό παρουσιαστούν ήπιες αντιδράσεις μπορεί να προσφέρει αίμα 7 ημέρες μετά την πάροδο των συμπτωμάτων.

Οι αιμοδότες χρειάζεται:

– Να είναι 18-65 ετών

– Να έχουν πάρει ένα ελαφρύ γεύμα πριν την αιμοδοσία

– Να έχουν κοιμηθεί τουλάχιστον 5 ώρες

– Εάν έχουν κάνει τατουάζ ή piercing, να έχουν παρέλθει 4 μήνες.