Το τέλος της καραντίνας για όσους έχουν εκτεθεί στην Covid-19, αλλά δεν νοσούν (σ.σ. ασχέτως αν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή όχι) κήρυξε το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC), το οποίο προχώρησε την Πέμπτη σε δραστική μεταβολή των οδηγιών του με στόχο την απλοποίησή τους.

Μία από σημαντικότερες αλλαγές που καθιερώνουν οι νέες οδηγίες, είναι ότι δεν θα συνίσταται η καραντίνα και η τήρηση αποστάσεων για όσους έχουν εκτεθεί στον ιό. Ο λόγος είναι «ο περιορισμός των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων».

Πρακτικά, η σύσταση πλέον είναι να μην μπαίνει σε καραντίνα όποιος πιθανόν εκτέθηκε στην Covid, αλλά ακόμη δεν είναι θετικός, ανατρέποντας  έτσι μια πολιτική που μάς είχε γίνει συνήθεια από την αρχή της πανδημίας. Ακόμη, τα 2 μέτρα που θα πρέπει να κρατούσαμε από τους άλλους για να μειώσουμε τον κίνδυνο μόλυνσης είναι -τουλάχιστον στις ΗΠΑ- παρελθόν.

Αντιθέτως, δεν αλλάζει η οδηγία για παραμονή στο σπίτι για πέντε ημέρες για όσους νοσούν και χρήση μάσκας για άλλες 10 ημέρες.

Επιπλέον, το τεστ για κορωνοϊό κατά κανόνα δεν θα συνίσταται για ανθρώπους που δεν έχουν συμπτώματα. Πάντως, θα γίνονται σε χώρους υψηλού ρίσκου (νοσοκομεία, φυλακές, γηροκομεία, κλπ).

Πάντως, το CDC σπεύδει να τονίσει ότι «η πανδημία δεν τέλειωσε». Οι επικαιροποιημένες οδηγίες «μας βοηθούν να προχωρήσουμε σε ένα σημείο, όπου η Covid-19 δεν διαταράσσει σημαντικά την καθημερινότητά μας», τονίζει η επικεφαλής του αρμόδιου κλάδου του Κέντρου, Γκρέτα Μασέτι.

Όπως ακόμη εξήγησε η Μασέτι, η απλοποίηση των συστάσεων επιχειρεί να απλοποιήσει τις δεκάδες ομοσπονδιακές οδηγίες για την Covid-19. Η προσοχή θα πρέπει να στραφεί στον περιορισμό των σοβαρών περιστατικών νόσησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, το CDC θα αρχίσει να αποσύρει τις οδηγίες που ειδικά αφορούν τα σχολεία, όπως αυτή που ορίζει οι μαθητές που εκτέθηκαν στον ιό μπορούν να παραμείνουν στα σχολεία, για όσο τα τεστ θα είναι αρνητικά.

Τις επόμενες ημέρες θα εκδοθούν και θα επικαιροποιηθούν οδηγίες για τα ταξίδια, όπως και άλλους χώρους υψηλού κινδύνου.

Στις ΗΠΑ, που έχουν πάνω από ένα εκατ. θανάτους, καθημερινά χάνουν τη ζωή τους περίπου 400 άνθρωποι από τον κοροωνοϊό.

Διαβάστε ακόμη:

Ευλογιά των πιθήκων: 48 τα κρούσματα στην Ελλάδα

Πλεύρης: Από Οκτώβριο αναμένονται τα νέα και επικαιροποιημένα εμβόλια για τον κορωνοϊό

Πολιομυελίτιδα: Συναγερμός στο Λονδίνο – Ξεκινά ενισχυτικός εμβολιασμός για παιδιά