Εν μέσω σημαντικής αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ εξήγησε ότι η επιβάρυνση του ιικού φορτίου οφείλεται στη μετάλλαξη Ο.4 και Ο.5.

Ωστόσο, ο Θεοκλής Ζαούτης υπογράμμισε πως η θνησιμότητα είναι χαμηλή, ενώ εκτίμησε πως βρισκόμαστε κοντά στην αποκορύφωση.

Μιλώντας στο Mega ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους οι μολύνσεις αυξήθηκαν.

«Έχουμε μία αύξηση στον αριθμό κρουσμάτων. Αυτή την αύξηση την βλέπουμε σε όλη την Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Η αύξηση οφείλεται σε ένα μεγάλο βαθμό στη μετάλλαξη Ο.4 και Ο.5. Όσον αφορά τη νοσηρότητα από αυτό το στέλεχος είναι πως παραμένει χαμηλή, όπως και η θνησιμότητα» επισήμανε.

«Έχουμε ανοίξει και τις κοινωνίες μας βέβαια. Μαζί με το πιο μεταδοτικό στέλεχος, αυτό οδηγεί σε αυτή την εικόνα. Δυστυχώς δεν έχουμε αύξηση σε νοσηλείες εντατικής θεραπείας και δεν αναμένουμε μεγάλη αύξηση. Σε όλα τα προηγούμενα κύματα η αύξηση στις ΜΕΘ ακολούθησε κάπου 14 μέρες μετά την αύξηση των κρουσμάτων. Είμαστε κοντά στον ένα μήνα και δεν έχουμε δει ακόμα αύξηση στις νοσηλείες στις ΜΕΘ», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κο Ζαούτη, οι επαναλοιμώξεις από τη φύση τους δεν είναι τόσο σοβαρές όσο οι πρώτες λοιμώξεις, ενώ ο ίδιος εκτιμά πως βρισκόμαστε κοντά στην αποκορύφωση.

«Ο κορωνοϊός είναι μαζί μας και θα παραμείνει μαζί μας», τόνισε και υπογράμμισε πως οι σκληροί δείκτες της πανδημίας είναι εκείνοι που θα οδηγήσουν στη συζήτηση για τα μέτρα.

Σχεδόν διπλάσιο το ιικό φορτίο στα λύματα Αττικής, Λάρισας και Ξάνθης

Αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν την εβδομάδα 27 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου σε σχέση με την εβδομάδα 20 έως 26 Ιουνίου, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε εννέα από τις έντεκα (9/11) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, σταθεροποίηση σε μία από τις έντεκα (1/11) περιοχές και οριακή μείωση σε μία από τις έντεκα (1/11) περιοχές του ΕΔΕΛ.

Συγκεκριμένα, καθαρά αυξητικές ήταν οι τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στο Ηράκλειο (+42%), στο Βόλο (+54%), στην Κέρκυρα (+62%), στη Θεσσαλονίκη (+68%), στα Ιωάννινα (+79%), στη Λάρισα (+91%), στην Αττική (+91%), στην Ξάνθη (+99%) και στην Αλεξανδρούπολη (+148%).

lymata_1

Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο στα Χανιά (-5%), ενώ οριακή μείωση παρατηρήθηκε στην Πάτρα (-26%).

Στην Αττική, τις τελευταίες εβδομάδες, το ιικό φορτίο παρουσίασε σημαντική αύξηση, η οποία κορυφώθηκε την τελευταία εβδομάδα κυρίως λόγω των παραλλαγών ΒΑ.4 και ΒΑ.5

Παράλληλα, το ιικό φορτίο στην πόλη της Θεσσαλονίκης αυξήθηκε συνολικά κατά 393% τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες. Με βάση τα δεδομένα των 10 τελευταίων ημερών, ο ρυθμός αύξησης του ιικού φορτίου των στελεχών ΒΑ.4 και ΒΑ.5 στα αστικά λύματα στην πόλη της Θεσσαλονίκης μειώθηκε. Συγκεκριμένα το ιικό φορτίο τους διπλασιάζεται πλέον ανά 10 ημέρες.

Ειδήσεις σήμερα:

ΑΠΘ: «Έξυπνοι» νανοφορείς σπάνε όλους τους βιολογικούς φραγμούς και θεραπεύουν ασθένειες, ακόμη και τον καρκίνο εγκεφάλου

Κορωνοϊός – Ιταλία: Για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 100.000

Κορωνοϊός: Το νέο κύμα «χτυπά» και τα παιδιά – 11.042 τα κρούσματα ανηλίκων μέσα στον Ιούλιο