Τρία εισαγόμενα περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox) έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά έως σήμερα στη χώρα μας, σύμφωνα με την εβδομαδιαία ενημέρωση περιστατικών ευλογιάς των πιθήκων από τον ΕΟΔΥ.

Επίσης, αναμένεται να ολοκληρωθεί ο εργαστηριακός έλεγχος ενός επιπλέον ασθενούς με ιστορικό πρόσφατου ταξιδιού, για τον οποίο ο αρχικός έλεγχος δείγματος για είδη non-variola orthopox ιών (στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογίας των πιθήκων) ήταν θετικός.

«Δημοσιεύματα σχετικά με κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων σε νησί των Κυκλάδων δεν ευσταθούν», τονίζει ο ΕΟΔΥ.

Ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου παραμένει χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα περιορισμού της διασποράς της νόσου, σημειώνει ο ΕΟΔΥ.

Τρίτο κρούσμα δηλώθηκε στην έκθεση του ECDC για την Ελλάδα

Τρίτο περιστατικό ευλογιάς των πιθήκων δηλώθηκε στην έκθεση του ECDC για την Ελλάδα, κατά το προηγούμενο 24ωρο.

Όσον αφορά στην εικόνα της διασποράς της νόσου στην Ευρώπη, σύμφωνα με την έκθεση του ECDC, έχουν καταγραφεί συνολικά 2.746 κρούσματα μέχρι χθες, 21 Ιουνίου. Η επίσημη έκθεση από τον ΕΟΔΥ αναμένεται να γνωστοποιηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας είχαν έως τώρα επισήμως καταγραφεί δύο περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox) και αφορούσαν σε ημεδαπούς που είχαν ταξιδέψει στην Πορτογαλία.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση του ECDC, στην Πορτογαλία καταγράφονται 304 κρούσματα. Οι χώρες με τα περισσότερα κρούσματα της νόσου, μέχρι στιγμής, στην Ευρώπη, είναι:

Ηνωμένο Βασίλειο: 793
Ισπανία: 518
Γερμανία: 469
Πορτογαλία: 304
Γαλλία: 247

Ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου παραμένει χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα περιορισμού της διασποράς της νόσου.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Τα εμβόλια είναι ασφαλή για ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο, επιβεβαιώνει νέα μεγάλη μελέτη

Μόσιαλος: Τι γνωρίζουμε για τις υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της Omicron του κορωνοϊού