Η αναδιοργάνωση του συστήματος διαχείρισης του αίματος επιχειρείται από το υπουργείο Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό κομβικό ρόλο θα έχει το Κέντρο Επεξεργασίας Αίματος στο οποίο θα γίνεται η κεντρική επεξεργασία 300.000 μονάδων αίματος που συλλέγονται ετησίως στην Αττική.

Η αίθουσα της Κεντρικής Επεξεργασίας Αίματος εγκαινιάστηκε την Τρίτη στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), παρουσία του εκπροσώπου του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Ιωάννη Δέδε, του υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθού, υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Υγείας, διοικήσεων νοσοκομείων της Αττικής και στελέχη Νοσοκομειακών Υπηρεσιών Αιμοδοσίας.

Ως ένα σημαντικό βήμα για την αναδιοργάνωση όλου του συστήματος διαχείρισης του αίματος στη χώρα μας, με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, χαρακτήρισε ο κ. Ξανθός τη λειτουργία του Κέντρου Επεξεργασίας Αίματος.

Στο Κέντρο Επεξεργασίας Αίματος θα γίνεται η κεντρική επεξεργασία όλων των μονάδων αίματος της Αττικής κάτι το οποίο, όπως τόνισε η πρόεδρος του ΕΚΕΑ, κυρία Χάρις Ματσούκα, «θα επιτρέψει να γίνει κεντρική επεξεργασία μέχρι και 300.000 μονάδων αίματος με πολύ λιγότερο προσωπικό, θα αποδώσει πολύ καλύτερης ποιότητας παράγωγα, με αυτοματοποιημένο τρόπο για να καλύπτονται οι ανάγκες των πολυμεταγγιζόμενων ασθενών με επάρκεια και ασφάλεια».

«Για ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα» μίλησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών, κ. Χρήστος Πρωτόπαπας, ενώ η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Θαλασσαιμικών, κυρία Βάνα Μυρίλλα επισήμανε το θετικό αποτέλεσμα που θα υπάρξει για τους ασθενείς με μεσογειακή αναιμία, ότι «θα βγούμε από την αγωνία εξεύρεσης αίματος από το συγγενικό μας περιβάλλον».