Σημαντική διάκριση για το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο αποτελεί η πιστοποίησή του από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιοθωρακικής Αναισθησίας & Εντατικής Θεραπείας (European Association of Cardiothoracic Anaesthesiology and Intensive Care, EACTAIC), ως διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο (το 4ο παγκοσμίως) στην παροχή μετεκπαίδευσης στην Παιδοκαρδιοαναισθησιολογία.

Η πιστοποίηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της αντίστοιχης για το Πρόγραμμα Ενηλίκων την οποία κατέχει το ΩΚΚ με επιτυχία από το 2018.

Η διαδικασία πιστοποίησης περιέλαβε την αξιολόγηση της λειτουργίας πρωτίστως του Αναισθησιολογικού Τομέα αλλά και των Τμημάτων Παιδοκαρδιοχειρουργικής, Παιδοκαρδιολογίας και Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων. Η πιστοποίηση του Ωνάσειου ως εκπαιδευτικού κέντρου επιβεβαιώνει την δέσμευση του για υψηλότατες υπηρεσίες προς όλα τα παιδιά. Άλλωστε το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στον τομέα της παιδοκαρδιοχειρουργικής από το 1995. Η εμπειρία όλων αυτών των ετών θα υποστηρίξει την οργάνωση και λειτουργία του Ωνάσειου Παίδων, το οποίο θα λειτουργήσει εντός του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου. Στο πλαίσιο προετοιμασίας, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο έχει συνάψει συμφωνία συνεργασίας για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς με το Great Ormond Street Hospital.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Εξειδίκευσης στην Παιδοκαρδιοαναισθησιολογία, είναι προαπαιτούμενο ο μετεκπαιδευόμενος αναισθησιολόγος να έχει αποδεδειγμένη εμπειρία σε παιδοχειρουργικά περιστατικά και στην καρδιοχειρουργική ενηλίκων. Η διάρκεια του Προγράμματος είναι 12 μήνες. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα www.eactaic.org.

Το Πρόγραμμα Μετεκπαίδευσης στην Παιδοκαρδιοαναισθησιολογία είναι ένα καλά δομημένο Πρόγραμμα με προκαθορισμένους εκπαιδευτικούς στόχους από την έναρξή του. Ο εκπαιδευόμενος αναισθησιολόγος εργάζεται στο Χειρουργείο, στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ώστε να αποκτήσει γνώσεις και εμπειρία σε ευρύ φάσμα ιατρικών πράξεων της σύγχρονης παιδοκαρδιοχειρουργικής και παιδοκαρδιολογίας. Παράλληλα, δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη των επικοινωνιακών ικανοτήτων του στην επαφή του με τους ασθενείς και το συγγενικό τους περιβάλλον, της κριτικής ικανότητας, της εκπαίδευσης με τη συμμετοχή του μετεκπαιδευόμενου ως εισηγητή σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες και της έρευνας με τη συμμετοχή του στην εκπόνηση ιατρικών πρωτοκόλλων και επιστημονικών ανακοινώσεων.