Συμφωνία συνεργασίας για την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση απειλών για τη δημόσια υγεία, υπέγραψαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Τη συμφωνία υπέγραψε η Επίτροπος για θέματα Υγείας Στέλλα Κυριακίδου με τον Αμερικανό υπουργό Υγείας, Ξαβιέ Μπεκέρα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι μαζί με τις ΗΠΑ θα συνεργαστούν σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων για την από κοινού αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης για την υγεία, συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας ισχυρής παγκόσμιας αρχιτεκτονικής υγείας.

«Η σημερινή πρώτη διατλαντική συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της υγείας είναι ένα σημαντικό βήμα στην ήδη στενή συνεργασία μας με τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της COVID-19», δήλωσε η Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου. Η ίδια τόνισε ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ μοιράζονται αμοιβαία συμφέροντα για τον έλεγχο και την πρόληψη των μολυσματικών ασθενειών παγκοσμίως. «Σήμερα θέτουμε αυτή τη συνεργασία σε νέες βάσεις, για να εντοπίσουμε από κοινού απειλές για την υγεία, να εργαστούμε από κοινού για την απόκτηση ιατρικών αντίμετρων και να προετοιμαστούμε από κοινού για απειλές για την υγεία. Όπως μας έδειξε η πανδημία, η ένωση των δυνάμεων θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε καλύτερα μελλοντικές κρίσεις υγείας και να προστατεύσουμε καλύτερα τους πολίτες σε όλη την Ευρώπη και παγκοσμίως», πρόσθεσε η Στ. Κυριακίδου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ, Ξαβιέ Μπεκέρα, δήλωσε: «Η ενίσχυση της συνεργασίας μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω αυτής της επίσημης συμφωνίας, υποδηλώνει τη σημασία που δίνουν οι ΗΠΑ στη συνεργασία για την επίτευξη των κοινών μας στόχων ετοιμότητας και ανταπόκρισης σε πανδημίες. Επιπλέον, αυτή η διευθέτηση μάς δίνει την ευκαιρία να βοηθήσουμε από κοινού άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων εκτός ΕΕ, με την ενίσχυση της ικανότητάς τους να προλαμβάνουν, να εντοπίζουν και να ανταποκρίνονται σε απειλές για τη δημόσια υγεία».

Η διατλαντική συμφωνία, που υπογράφηκε στις 19 Μαΐου στο Βερολίνο, θα συντονιστεί από την Αρχή Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης και Ετοιμότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υγεία (HERA) και τη Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων από την πλευρά της ΕΕ και το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών από την πλευρά των ΗΠΑ. Ως μέρος της συμφωνίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν για πληροφορίες σχετικά με την επιδημία και την αλυσίδα εφοδιασμού, την έρευνα και την καινοτομία και την παραγωγή ιατρικών αντίμετρων, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων και των θεραπειών.

Ειδικότερα, ανακοινώθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους στους εξής τομείς:

• Επανεξέταση κοινών αξιολογήσεων απειλών, με στόχο τον εντοπισμό τουλάχιστον μιας απειλής για τη δημόσια υγεία, ετησίως.

• Κοινή χρήση ασφαλών δεδομένων για παγκόσμια επιτήρηση για την έγκαιρη ανίχνευση αναδυόμενων απειλών για την υγεία.

• Υποστήριξη προμηθειών, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης για πλατφόρμες εμβολίων και της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών σχετικά με τις ρυθμίσεις εμβολίων

• Συντονισμό υποστήριξης για την έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων ιατρικών αντιμέτρων.

• Υποστήριξη τρίτων χωρών σχετικά με την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση απειλών για τη δημόσια υγεία.

• Αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης σχετικά με τις απειλές για την υγεία με την ανταλλαγή καλών πρακτικών και την ανάληψη κοινών δράσεων.

Η παρούσα διοικητική ρύθμιση είναι αποτέλεσμα της ατζέντας ΗΠΑ-ΕΕ για την καταπολέμηση της παγκόσμιας πανδημίας, τον εμβολιασμό του κόσμου, τη διάσωση ζωών «τώρα» και την ενίσχυση της καλύτερης παγκόσμιας ασφάλειας υγείας. Αποτελεί μέρος των κοινών δράσεων που ανακοινώθηκαν στη δήλωση της 12ης Μαΐου, από την Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με την ευκαιρία της δεύτερης παγκόσμιας συνόδου κορυφής για την COVID-19. Συμπληρώνει επίσης την Κοινή Δήλωση Ηνωμένων Πολιτειών-Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την έναρξη της κοινής Task Force για την COVID-19.

Διαβάστε ακόμη:

Κορωνοϊός: 4.500 κρούσματα, 9 θάνατοι και 111 διασωληνωμένοι

Ευλογιά των πιθήκων: Έχει εξανθήματα, αλλά ήπια συμπτώματα ο ασθενής – Είναι άντρας 49 ετών

Πλεύρης για ευλογιά των πιθήκων: Η μεταδοτικότητα είναι πολύ δύσκολη και δεν πρέπει να μας πανικοβάλλει