Οι ισπανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα 30 νέα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 186, τον υψηλότερο από την τρέχουσα έξαρση.

Η ιογενής ασθένεια εμφανίζεται ως επί το πλείστον στη δυτική και κεντρική Αφρική και μόνο πολύ περιστασιακά εξαπλώνεται αλλού. Ωστόσο σε μια τρέχουσα σειρά κρουσμάτων, περισσότερες από 30 χώρες όπου η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι ενδημική έχουν αναφέρει την ασθένεια – με περισσότερες από 550 επιβεβαιωμένες ή ύποπτες λοιμώξεις, κυρίως στην Ευρώπη.

Η Ισπανία, η Αγγλία και η Πορτογαλία είναι οι χώρες με τα περισσότερα κρούσματα. Η Πορτογαλία επιβεβαίωσε πέντε νέα κρούσματα σήμερα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 143.

Στο μεταξύ, τα 17 έφτασαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στο Βέλγιο σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας Sciensano.

Eιδικότερα, τα 11 έχουν καταγραφεί στην Φλάνδρα, τα πέντε στις Βρυξέλλες και το ένα στην Βαλλονία. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Le Soir», «τα μόνα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί είναι νέοι άνδρες που είχαν σεξουαλικές σχέσεις με άλλους άνδρες. Είναι ηλικίας μεταξύ 28 και 46 ετών». Η εφημερίδα σημειώνει ότι τα πρώτα κρούσματα είχαν σχέση με φεστιβάλ που διοργανώθηκε στην Αμβέρσα στις αρχές Μαΐου, ενώ υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο ιός δεν κάνει καμία διάκριση.

Ειδήσεις σήμερα:

Ευλογιά των πιθήκων: Εμβόλιο ψάχνει η Ευρώπη – «Προκρίνεται» το δανέζικο Imvanex

Κορωνοϊός – Πορτογαλία: Μια υποπαραλλαγή της Omicron έχει αυξήσει τον ρυθμό μολύνσεων

Ευλογιά των πιθήκων: Συναγερμός για ύποπτο κρούσμα στη Θεσσαλονίκη