Οι αρχές της Σανγκάης ανακοίνωσαν σήμερα τον τερματισμό του διάρκειας δύο μηνών lockdown για την COVID-19, επιτρέποντας σε κατοίκους περιοχών της μεγαλύτερης κινεζικής πόλης, όπου δεν υπάρχουν κρούσματα, να κυκλοφορούν εκτός σπιτιού και να οδηγούν τα οχήματα τους.

Η είδηση προκάλεσε ανακούφιση, χαρά και κάποια επιφυλακτικότητα στους κατοίκους που έχουν εξαντληθεί από τα περιοριστικά μέτρα. «Είμαι τόσο συγκινημένος που θα κλάψω», ανέφερε χρήστης της πλατφόρμας Weibo.

Το μεγαλύτερο μέρος των 25 εκατ. κατοίκων της πόλης έχει περιοριστεί κατ’ οίκον για σχεδόν δύο μήνες, με τους περιορισμούς να χαλαρώνουν ελαφρώς τις τελευταίες εβδομάδες επιτρέποντας σε κάποιους να βγαίνουν εκτός σπιτιού για σύντομα διαστήματα.

Οι τοπικές αρχές είχαν ανακοινώσει νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι σχεδιάζουν να αποκαταστήσουν πλήρως τον επόμενο μήνα τους κανονικούς ρυθμούς της ζωής αλλά δεν είναι σαφές πώς θα γίνει αυτό καθώς η Κίνα εμμένει στην πολιτική της περί μηδενικών κρουσμάτων COVID-19.

Κάποιοι κάτοικοι αντέδρασαν με δυσπιστία, θυμίζοντας ότι αυτό που αρχικά επρόκειτο να είναι ένα lockdown διάρκειας έως πέντε ημερών εξελίχθηκε σε μια μεγάλη δοκιμασία. «Σας παρακαλώ, μην μου λέτε ψέματα», ανέφερε χρήστης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η χαλάρωση των περιορισμών αφορά μόνο τους πολίτες σε περιοχές χαμηλού κινδύνου, όπου ζουν περίπου 22,3 εκατ. άνθρωποι, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Οι πολίτες θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκες και να αποφεύγουν τις συναθροίσεις ενώ συστήνεται ο εμβολιασμός τους. Οι αρχές δεν έχουν ανακοινώσει εάν θα επιτρέπονται δραστηριότητες όπως η εστίαση.

«Η επιδημιολογική κατάσταση στην πόλη μας έχει τεθεί αποτελεσματικά υπό έλεγχο και η κατάσταση συνεχίζει να βελτιώνεται», ανέφεραν οι αρχές σήμερα ανακοινώνοντας την άρση των πλέον αυστηρών μέτρων του lockdown.

Διαβάστε ακόμη:

Κορωνοϊός: 2.400 κρούσματα, 130 διασωληνωμένοι και 21 νεκροί

Μόσιαλος για οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Δεν είναι μεγάλος ο κίνδυνος

Πλεύρης: Πάμε για τέταρτη δόση εμβολίου για τον κορωνοϊό από Σεπτέμβριο – Θα επανέλθουν κάποια μέτρα