Ο ημερήσιος αριθμός πιθανών κρουσμάτων κορωνοϊού στη Βόρεια Κορέα υποχώρησε για πρώτη φορά κάτω από τα 100.000, όπως μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA, λιγότερο από τρεις εβδομάδες αφότου το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ παραδέχθηκε επισήμως το πρώτο ξέσπασμα Covid-19 στο έδαφός της.

Η διεθνώς απομονωμένη χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πρωτοφανές για εκείνη κύμα Covid-19 από τότε που κήρυξε «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» και επέβαλε εθνικό lockdown, εν μέσω ανησυχίας για ελλείψεις εμβολίων, ιατρικών προμηθειών και τροφίμων.

Το προηγούμενο 24ωρο, 88.520 «ασθενείς με πυρετό» αναζήτησαν ιατρική φροντίδα, έναντι σχεδόν 400.000 πριν από 10 ημέρες, όπως μεταδίδει το KCNA επικαλούμενο στοιχεία από το αρχηγείο πρόληψης επιδημιών έκτακτης ανάγκης.

Ο συνολικός αριθμός των «ασθενών με πυρετό» αυξήθηκε από τον Απρίλιο σε 3,36 εκατομμύρια στη χώρα των περίπου 25 εκατομμυρίων κατοίκων. Το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων (KCNA) δεν ανέφερε κανέναν θάνατο το τελευταίο 24ωρο. Μέχρι χθες, Παρασκευή, τα θύματα ήταν 69.

Η Βόρεια Κορέα δεν έχει επιβεβαιώσει τον συνολικό αριθμό των κατοίκων που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, με το πρακτορείο Reuters να επισημαίνει ότι προφανώς η χώρα δεν διαθέτει αρκετά τεστ ανίχνευσης του ιού για τη διεξαγωγή σχετικής εκστρατείας. Οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί η πραγματική κλίμακα της κατάστασης στη Βόρεια Κορέα.

Το KCNA αναφέρει ότι «όλοι οι τομείς και οι μονάδες» στη χώρα «παραμένουν σε μέγιστη επιφυλακή και έχουν κινητοποιηθεί» για την καταπολέμηση του ιού, με τις αρχές να πιέζουν για «αυστηρούς και έγκαιρους» ελέγχους. «Έχουν δημιουργηθεί πολλά προστατευτικά τείχη όσον αφορά το lockdown (…) για να αποτραπεί η εισβολή νέων παραλλαγών του ιού», σημειώνει το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η Νότια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προσφερθεί να βοηθήσουν τη Βόρεια Κορέα να καταπολεμήσει την πανδημία, μεταξύ άλλων και με εμβόλια κατά της Covid-19, αλλά η Πιονγκγιάνγκ έχει αγνοήσει τις προσφορές τους.

Κατά τους μήνες που προηγήθηκαν της ανακοίνωσής της για το πρώτο επίσημο ξέσπασμα Covid-19 στο έδαφός της, η Βόρεια Κορέα ξαφνικά εισήγαγε εκατομμύρια μάσκες, 1.000 αναπνευστήρες και πιθανόν εμβόλια από την Κίνα, όπως προκύπτει από εμπορικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Πεκίνο.