Η Πολλαπλή Σκλήρυνση δημιουργεί καθημερινές δυσκολίες και θέτει προκλήσεις σε διαφορετικές πτυχές της ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση (30 Μαΐου) η Novartis Hellas με την Ελληνική Εταιρεία για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας, συνεχίζουν την εκστρατεία ενημέρωσης για τη νευροεκφυλιστική πάθηση με σύνθημα «Ζω – Συνεχίζω στον ρυθμό της ζωής!», μεταφέροντας μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας.

Η Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι μια από τις πιο διαδεδομένες νευρολογικές παθήσεις, επηρεάζοντας περίπου 2,8 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και περίπου 13.300 στην Ελλάδα. Είναι η κύρια αιτία μη τραυματικής αναπηρίας σε νεαρούς ενήλικες. Η υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα μορφή της (RRMS) εκδηλώνεται συνήθως στις ηλικίες 20-35 ετών, ενώ οι προοδευτικές μορφές της νόσου (SPMS, PPMS) συνήθως ξεκινούν από την ηλικία των 40 ετών περίπου. Στην προοδευτική μορφή της δευτεροπαθώς προϊούσας πολλαπλής σκλήρυνσης
(SPMS), οι υποτροπές γίνονται λιγότερο συχνές ή ακόμα και υποχωρούν πλήρως. Αυτό συνοδεύεται από επιδείνωση των συμπτωμάτων σε συνολικό επίπεδο, ή πιθανή εμφάνιση νέων συμπτωμάτων.
Η δευτεροπαθώς προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση (SPMS) προκαλείται από τη συσσώρευση βλάβης στα νεύρα και μπορεί να σημαίνει αυξημένη αναπηρία, συμπεριλαμβανομένης της δυσκολίας στη βάδιση ή της αυξημένης κόπωσης. Eνα ακόμα βασικό σύμπτωμα που σχετίζεται με τη δευτεροπαθώς προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση (SPMS) είναι τα αυξημένα γνωσιακά προβλήματα όπως είναι τα προβλήματα που αφορούν τη μνήμη ή τη σκέψη.
Πρόκειται λοιπόν για μια σύνθετη νόσο που προκαλείται από πιθανές αλληλεπιδράσεις μεταξύ γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Οι πιο καθιερωμένοι παράγοντες κινδύνου είναι η λοίμωξη από τον ιό Epstein-Barr (EBV) κατά την εφηβεία ή την πρώιμη ενήλικη ζωή, το ενεργητικό και το παθητικό κάπνισμα, η μη έκθεση στον ήλιο, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και η παχυσαρκία κατά την εφηβεία. Τυπικά, η έναρξη της νόσου σηματοδοτείται από ένα πρώτο κλινικό επεισόδιο περίπου στο 85% των ασθενών, το οποίο αποτελεί ένα απρόβλεπτο επεισόδιο νευρολογικής δυσλειτουργίας. Κατά τη φυσική πορεία της νόσουπεραιτέρω κλινικά επεισόδια μπορεί να εμφανιστούν (γνωστά ως υποτροπές).

«Ζω- Συνεχίζω στο ρυθμό της ζωής!»
Η ενημερωτική εκστρατεία της Novartis Hellas σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας έχει στόχο να δώσει ελπίδα τους πάσχοντες και τις οικογένειές τους και να τους γεμίσει αισιοδοξία για το αύριο.
Η σωστή ενημέρωση, η επιστημονική καινοτομία, η καλή συνεργασία ιατρού-ασθενούς και η θετική ψυχολογία μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με Πολλαπλή Σκλήρυνση να προσαρμόσουν την καθημερινότητά τους, ώστε να έχουν μια βελτιωμένη ποιότητα ζωής και οι προκλήσεις να μην αποτελούν πλέον ανυπέρβλητα εμπόδια.
«Η καμπάνια “Ζω – Συνεχίζω στον ρυθμό της ζωής!” ενσαρκώνει τις βαθύτερες σκέψεις των ασθενών με Πολλαπλή Σκλήρυνση και με θετικό τρόπο προσπαθεί να τους εμψυχώσει ώστε να αντιμετωπίσουν τη νόσο τους και να συνεχίσουν να έχουν μια ποιοτική και δραστήρια ζωή. Χαιρόμαστε που είμαστε κοινωνοί με την Novartis Hellas σε ένα τόσο σημαντικό μήνυμα», επισημαίνει ο κύριος Αναστάσιος Ωρολογάς, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας, Ομότιμος Καθηγητής Νευρολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονικής (ΑΠΘ).
Ενώ ο κύριος Γρηγόρης Ρομπόμπουλος, Chief Scientific Officer της Novartis Hellas, με τη σειρά του, αναφερόμενος στην καμπάνια, συμπληρώνει: «Η εκστρατεία “Ζω – Συνεχίζω στον ρυθμό της ζωής!” αποτελεί μία έμπρακτη απόδειξη της δέσμευσης της Novartis να συμπεριλαμβάνουμε την άποψη των ασθενών σε όλες μας τις δραστηριότητες.
Πρωτοβουλίες σαν και αυτή μας εμπνέουν να συνεχίσουμε την αποστολή μας: να βοηθάμε τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο και καλύτερα».

Η γυναίκα – σύμβολο της καμπάνιας
Από τα επιδημιολογικά δεδομένα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση προκύπτει ότι η νόσος έχει υψηλότερη συχνότητα στις γυναίκες έναντι των ανδρών (αναλογία 3 προς 1). Στο στοιχείο αυτό «πατά» και η εκστρατεία της Novartis Hellas. Το ολοκληρωμένο πλάνο επικοινωνίας στα παραδοσιακά και ψηφιακά μέσα, καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εστιάζει στη συμβολική απεικόνιση του καθημερινού αγώνα μιας γυναίκας με Πολλαπλή Σκλήρυνση που αλληλοεπιδρά με τις σκέψεις της με τη μορφή της χορογραφίας.
Οι κινήσεις της κοπέλας αντικατοπτρίζουν τα συναισθήματά της: σπρώχνει δυνατά τη λέξη «φοβάμαι», διαλύει αποφασιστικά τη φράση «συναντώ εμπόδια», έλκει προς το μέρος της τη φράση «δεν σταματώ» και χορεύει χαμογελαστή γύρω από τη φράση «συνεχίζω όσα αγαπώ».
Ολοκληρώνοντας τη χορογραφία της, απευθύνει στους θεατές το δυνατό μήνυμα: «Η Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι μέρος της ζωής μου. Ομως δεν σταματώ μπροστά στις προκλήσεις. Συνεχίζω να κάνω όσα αγαπώ!».

Ενημερωτική ιστοσελίδα
Παράλληλα με το οππτικό ακουστικό υλικό, η εκστρατεία «Ζω – Συνεχίζω στον ρυθμό της ζωής!» ενισχύεται και από την ενημερωτική ιστοσελίδα www.livinglikeyou.gr  στην οποία οι επισκέπτες μπορούν να βρουν πληροφορίες σχετικά με την Πολλαπλή Σκλήρυνση, όπως τα στάδια, τις διαφορετικές φάσεις και μορφές με τις οποίες εκδηλώνεται, πώς να αναγνωρίσουν τα λεγόμενα «σιωπηλά» συμπτώματα της νόσου, καθώς και πρακτικές συμβουλές για τους ασθενείς για την καλύτερη διαχείριση της πάθησης και τη διευκόλυνση της καθημερινότητάς τους. Ειδικά για τα «σιωπηλά» συμπτώματα και την έγκαιρη αναγνώρισή τους, η ιστοσελίδα www.livinglikeyou.gr διαθέτει εργαλεία παρακολούθησης της εξέλιξης της Πολλαπλής Σκλήρυνσης και της μετάπτωσης σε προοδευτικά στάδια.
Τέλος, παρέχονται χρήσιμες συμβουλές για τη βελτίωση της επικοινωνίας και της συνεργασίας του ασθενούς με τον θεράποντα ιατρό του ώστε να γίνονται εστιασμένες συζητήσεις προς όφελός του.

Η καμπάνια καλεί τους ασθενείς να μιλήσουν για τις αλλαγές που παρατηρούν, να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα της νόσου και να μιλήσουν ανοιχτά με το γιατρό τους. Πάνω από όλα τους προτρέπει να συνεχίσουν το ρυθμό της ζωής τους!