Τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο «Γιατρός Για Όλους, Ισότιμη και Ποιοτική Πρόσβαση στις Υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες διατάξεις» ζητούν οι Έλληνες πνευμονολόγοι μέσω των εκπροσώπων τους.

Σε διαδικτυακή συνάντηση που διοργανώθηκε μέσω της ομάδας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) με τη συμμετοχή εκπροσώπου του ΔΣ της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας (ΕΠνΕλ) και Πνευμονολόγων που εργάζονται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, είτε σε δημόσιες, είτε σε ιδιωτικές δομές Υγείας, τέθηκε ως ζητούμενο η εξασφάλιση υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στους ασθενείς. Με αυτόν τον γνώμονα, από τους πνευμονολόγους προτείνονται οι παρακάτω τροποποιήσεις:

1. Πνευμονολόγοι στην κατά προτεραιότητα σύσταση ιατρών του ΚΥ (δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας).

2. Παραπομπή από τον προσωπικό ιατρό σε οποιονδήποτε ειδικό ιατρό, ασχέτως εάν υπηρετεί σε μονάδα υγείας, αν είναι συμβεβλημένος ή αν είναι απλά πιστοποιημένος με τον ΕΟΠΥΥ.

3. Όλοι οι ιατροί (συμβεβλημένοι, πιστοποιημένοι κα) να μπορούν να έχουν πρόσβαση και διαχείριση στον φάκελο υγείας του ασθενούς για νοσήματα της ειδικότητας τους. Ζητούν επίσης διευκρινίσεις ως προς την κατά περίπτωση διαχείριση και πρόσβαση του φακέλου υγείας των ασθενών με συννοσυροτήτες, ικανές να επηρεάσουν την πορεία και έκβαση της αναπνευστικής νόσου.

4. Καθιερώνεται σύστημα παραπομπών των πολιτών από τον προσωπικό ή τον θεράποντα ιατρό ως αναγκαία προϋπόθεση για την πρόσβαση στις δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας υγείας. Δυνατότητα παραπομπής να έχει και κάθε ιατρός που εξετάζει ασθενή για πάθηση της ειδικότητας του. Ο προσωπικός ιατρός καθοδηγεί τον πολίτη και λειτουργεί ως «πύλη εισόδου» για την πρόσβαση των εγγεγραμμένων πολιτών στις δομές και υπηρεσίες υγείας.

5. Οι πιστοποιημένοι για συνταγογράφηση ιατροί δεν υποχρεούνται να παρέχουν υπηρεσίες στις δημόσιες μονάδες υγείας.

6. Άρθρο 35: Επιτήρηση και έλεγχος των λοιμώξεων στις Δημόσιες Μονάδες Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας: Ο Υπεύθυνος Επιτήρησης Λοιμώξεων να είναι Ιατρός Παθολόγος ή Πνευμονολόγος, ή Βιοπαθολόγος/Μικροβιολόγος ή Παιδίατρος ή Γενικός Ιατρός ή Ιατρός Δημόσιας Υγείας ή Οδοντίατρος.

Τις προαναφερόμενες θέσεις, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ), και η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας (ΕΠνΕΛ) κοινοποίησαν με επιστολή τους στο Υπουργείο Υγείας, δεδομένης της σημαντικής θέσης που κατέχουν τα πνευμονολογικά νοσήματα στην ΠΦΥ (πχ άσθμα, ΧΑΠ, λοιμώξεις, φυματίωση, καρκίνος, κάπνισμα, διαταραχές του ύπνου).