Τους λόγους για τους οποίους το άνοιγμα των σχολείων μετά το Πάσχα γίνεται με «σχετική ασφάλεια», εξήγησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι λόγω της οδηγίας 50+1 για το κλείσιμο τμημάτων λόγω κορωνοϊού, ένα όριο μεγάλο, οι προσομοιώσεις της ομάδας του υπολογίζουν ότι έχουν μολυνθεί το προηγούμενο διάστημα ίσως και το 60% των μαθητών. Παράλληλα σύμφωνα με τον καθηγητή, πολλά παιδιά έχουν εμβολιαστεί και άλλα έχουν εμβολιαστεί και έχουν νοσήσει ταυτόχρονα και «επομένως, έχουμε μια υβριδική ανοσοπροστασία σε μεγάλη έκταση στα σχολεία και νομίζω ότι είμαστε σχετικά ασφαλείς».

«Θα πρέπει να πούμε για τα σχολεία, ότι λόγω του ότι στην ουσία πήραμε το μέτρο να κλείνουν στο 50% και πάνω, στην ουσία αφήσαμε τα παιδιά να νοσήσουν, να μολυνθούν. Αυτό κάναμε. Είναι μια στρατηγική που από πλευράς δημόσιας υγείας μπορεί να συζητηθεί, αλλά δεν μπορείς να την πεις λάθος. Και αυτή τη στιγμή έχουμε γύρω στο 60% με 70% των παιδιών ανοσοπροστατευμένα, είτε γιατί εμβολιάστηκαν, είτε γιατί νόσησαν, είτε και για το συνδυασμό εμβολιασμού και νόσησης», εξήγησε ο καθηγητής.

Στο ερώτημα εάν θα πρέπει να σταματήσει να είναι υποχρεωτική η μάσκα στα σχολεία, ο κ. Τζανάκης απάντησε ότι δεν πρέπει ποτέ να χαλαρώνουν ταυτόχρονα δύο σοβαρά μέτρα, και πως κάτι τέτοιο μπορεί να εξεταστεί αφού διαπιστωθεί το αποτύπωμα της μειωμένης επιδημιολογικής επιτήρησης στα σχολεία.

Συνέστησε παράλληλα στους γονείς να υποβάλλουν τα παιδιά τους σε έλεγχο με το παραμικρό σύμπτωμα που θα εμφανίσουν στο ανώτερο αναπνευστικό ή εάν έρθουν σε επαφή με κάποιο κρούσμα.

Διαβάστε ακόμη:

Σχολεία: Οι μαθητές επιστρέφουν στα θρανία μόνο με μάσκες

Οξεία ηπατίτιδα: Έξι σενάρια για τη μυστηριώδη ασθένεια

Κορωνοϊός – Γκάγκα: Το φθινόπωρο θα χρειαστούμε αναμνηστική δόση για κορωνοϊό και γρίπη