«Eμφύλια σύρραξη» των στελεχών της κυβερνητικής παράταξης του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) πυροδότησε συνάντηση εργασίας με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΠΙΣ, κ. Αθανασίου Εξαδάκτυλου με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για το νομοσχέδιο που αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Με ανακοίνωσή τους η Α’ αντιπρόεδρος του ΠΙΣ, κυρία Άννα Μαστοράκου, ο γενικός γραμματέας, κ. Γιώργος Ελευθερίου και το μέλος του ΔΣ, κ. Παύλος Καψαμπέλης αμφισβητούν τη θεσμική -κατά τον πρόεδρο του ΠΙΣ – συνάντηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ΠΙΣ αλλά και για το νομοσχέδιο αυτό καθεαυτό. Οι τρεις προαναφερθέντες γιατροί, μέλη του ΔΣ του ΠΙΣ, προέρχονται από την προσκείμενη στη ΝΔ παράταξη ΔΗΚΙ, όπως και ο πρόεδρος, κ. Εξαδάκτυλος.

«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι στις 27 Απριλίου έγινε συνάντηση εργασίας 4 μελών του ΔΣ του ΠΙΣ (επί συνόλου 15) με τον Υπουργό Υγείας κ. Αθανάσιο Πλεύρη» αναφέρουν στην ανακοίνωση η αντιπρόεδρος, ο γενικός γραμματέας και το μέλος του ΔΣ και ζητούν «επίσημη και εκ του σύνεγγυς συνάντηση του ΔΣ του ΠΙΣ με τον Υπουργό Υγείας με συμμετοχή όλων των μελών του ΔΣ χωρίς αποκλεισμούς».

«Το ΔΣ του ΠΙΣ δεν είχε καμία απολύτως ενημέρωση, τόσο για τη συνάντηση όσο και για το περιεχόμενο αυτής. Είναι αυτονόητο ότι οι απόψεις που μεταφέρθηκαν δεν εκπροσωπούν το ΔΣ του ΠΙΣ αλλά αποτελούν προσωπικές απόψεις όσων συμμετείχαν στην ιδιωτική αυτή συνάντηση» υπογραμμίζουν στην ανακοίνωση. Και προσθέτουν πως «στην ιδιωτική αυτή συνάντηση δεν αναφέρθηκαν βασικά σημεία των θέσεων του ΠΙΣ αλλά και των ιατρικών συλλόγων της χώρας όπως: 1. Η αμοιβή κατά περίπτωση και πράξη και όχι με capitation, 2. Η αντίθεση στα ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία από ιατρούς του ΕΣΥ, 3. Η εκπροσώπηση του ΠΙΣ στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, 4. Η αντίθεση μας στην υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών στις εφημερίες των δημόσιων νοσοκομείων και μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, 5. Ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού, 6. Κατάργηση του claw back».

Η ανακοίνωση για την επίμαχη συνάντηση εργασίας:

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του προέδρου του ΠΙΣ, η συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε χθες με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας και τεσσάρων μελών του ΠΙΣ. Εκτός από τον πρόεδρο συμμετείχαν ο Β’ αντιπρόεδρος του ΠΙΣ, κ. Κ. Κουτσόπουλος, ο ταμίας, κ. Β. Ψυχογυιός και ο πρόεδρος του ΙΕΕ του ΠΙΣ, Χ. Βαβουρανάκης.

«Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που βρίσκεται σε διαβούλευση και τέθηκαν εκ νέου από πλευρά του ΠΙΣ οι προτεραιότητές του» ανακοίνωσε ο κ. Εξαδάκτυλος. Όπως ανέφερε, οι προτεραιότητες συνοψίζονται στις εξής:

– Η ελευθερία επιλογής γιατρού από τους ασθενείς.

– Το δικαίωμα παραπομπής όλων των θεραπόντων σε νοσοκομεία.

– Το δικαίωμα στη συνταγογράφηση.

– Η απαλλαγή των εργαστηρίων από clawback και rebate.

– Ο διπλασιασμός των αμοιβών και η σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου με τον ΕΟΠΥΥ.

Υπογραμμίζεται επίσης στην ανακοίνωση ότι ο υπουργός ανταποκρίθηκε στο αίτημα του ΠΙΣ για γενναία αύξηση των ιατρικών αμοιβών που «θα πρέπει να επανέλθουν τουλάχιστον στα προ μνημονίων επίπεδα και δεσμεύτηκε για σύναψη συλλογικής σύμβασης με τον ΠΙΣ. Η συλλογική σύμβαση εργασίας θα συμπεριληφθεί με δεσμευτική διάταξη στο νομοσχέδιο».

Ειδήσεις σήμερα: 

Τέλος στο πιστοποιητικό εμβολιασμού και χωρητικότητα στο 100% από 1η Μαΐου

Lockdown στη Σαγκάη: Τρεις Έλληνες ειδικοί αναλύουν τα πρωτοφανή μέτρα και το «κακό σενάριο»

Οξεία ηπατίτιδα: Περιμένουμε κρούσματα και στην Ελλάδα, λέει ο παιδίατρος Μαζάνης