Στη λήψη μιας κρίσιμης απόφασης που δείχνει ότι η πανδημία υποχωρεί και ο κορωνοϊός εισέρχεται σε ενδημική φάση, προχωρά η Δανία. Όπως ανακοινώθηκε, το πρόγραμμα εμβολιασμών θα σταματήσει, καθώς σύμφωνα με τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές «η χώρα βρίσκεται σε καλή θέση για να πράξει κάτι τέτοιο».

«Ο κορωνοϊός έχει τεθεί υπό έλεγχο» διαμηνύει το υπουργείο Υγείας της Δανίας.

Τον Φεβρουάριο, η χώρα απέσυρε τους περιουρισμούς για τη νόσο Covid-19, με την αιτιολογία ότι η παραλλαγή Omicron δεν «συνιστά απειλή για την κοινωνία» και ότι τα «ενέσιμα σκευάσματα αποδείχθηκαν υπερ-όπλα».

Η χορήγηση εμβολίων στη Δανία θα σταματήσει στις 15 Μαΐου, θα συνεχιστεί όμως μετά το καλοκαίρι.

Το ποσοστό των διπλά εμβολιασμένων στη Δανία φτάνει στο 81%, που ισοδυναμεί σε 5,8 εκατ. πολίτες. Οι τριπλά εμβολιασμένοι στη χώρα απαρτίζουν, την ίδια στιγμή, το 61,6% του πληθυσμού.

Στη Δανία, οι εμβολιασμοί επιταχύνθηκαν τον Νοέμβριο, ενόσω η Omicron σάρωνε τον πληθυσμό.

Από τα μέσα Ιανουαρίου άρχισε, δε, να είναι διαθέσιμη και η τέταρτη δόση, ενώ λίγο αργότερα συντελέστηκε η άρση όλων των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Η συγκεκριμένη είδηση για τη διακοπή στη χορήγηση εμβολίων έρχεται μετά τις δηλώσεις του κορυφαίου λοιμωξιολόγου των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι, ότι η Αμερική «έχει βγει από την πανδημική φάση».