Οι αρχές της Κολομβίας θα καταργήσουν τον υποχρεωτικό χαρακτήρα της χρήσης μάσκας στους περισσότερους κλειστούς χώρους από την 1η Μαΐου, ωστόσο η κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης θα παραταθεί ως την 30ή Ιουνίου, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε.

«Από την 1η Μαΐου, η χρήση μασκών θα πάψει να είναι υποχρεωτική σε κλειστούς χώρους, εξαιρουμένων των κέντρων υγείας, των γηροκομείων, των μέσων μεταφοράς και των κλειστών χώρων σε εκπαιδευτικούς οργανισμούς», διευκρίνισε ο συντηρητικός πρόεδρος.

Ο κ. Ντούκε τόνισε πως η άρση αυτή αφορά μόνο δήμους όπου έχει εμβολιαστεί πλήρως το 70% του πληθυσμού και το 40% έχει λάβει αναμνηστικές δόσεις.

Η απόφαση βασίζεται σε συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας και την πρόοδο της εκστρατείας ανοσοποίησης.

Μέχρι σήμερα έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως 35,40 εκατ. πολίτες (ή το 69,5% του πληθυσμού) ενώ 11,34 εκατ. έχουν λάβει αναμνηστικές δόσεις, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Ως προχθές Κυριακή, η χώρα της Λατινικής Αμερικής είχε καταγράψει 139.778 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 6,09 εκατ. κρουσμάτων του SARS-CoV-2, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.