Τρεις άνθρωποι, ένα τετράχρονο αγόρι και δυο 75χρονες γυναίκες, έχουν χάσει φέτος τη ζωή τους στην Ελλάδα προσβεβλημένοι από τον ιό της γρίπης, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο ΕΟΔΥ. Τα καλύπτουν την περίοδο απο τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι και τις 10 του φετινού Απριλίου. Ο τελευταίος θάνατος, αυτός μιας 75χρονης, καταγράφηκε τυην προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, από την 40η εβδομάδα του 2021 έως και την εβδομάδα 4-10 Απριλίου 2022, έχουν ελεγχθεί συνολικά 512 κλινικά δείγματα και συγκεκριμένα 139 από νοσοκομεία και 373 από τα δίκτυα παρατηρητών νοσηρότητας. Τα 49 (9,6%) εξ’ αυτών ήταν θετικά για ιό γρίπης τύπου Α. Τα 49 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, όλα ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2).

Αναφορικά με την προηγούμενη εβδομάδα, ελέγχθηκαν συνολικά στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης 24 κλινικά δείγματα και συγκεκριμένα 11 από νοσοκομεία και 13 από τα δίκτυα παρατηρητών νοσηρότητας. Τα 5 (20,8%) εξ’ αυτών ήταν θετικά για ιό γρίπης τύπου Α. Τα 5 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν ανήκαν όλα στον υπότυπο Α(Η3Ν2)

gripi_1

Γενικότερα, με βάση την έκθεση του ΕΟΔΥ, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα συνεχίζει να παρουσιάζει κάμψη, γεγονός που φαίνεται από τις επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή οι οποίες μειώθηκαν σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες.

 

Eιδήσεις σήμερα: 

Κορωνοϊός: «Τρέχουν» οι εμβολιασμοί με την τέταρτη δόση – Πάνω από 25.500 άνω των 80 ετών έχουν κάνει δεύτερη αναμνηστική

Εμβόλιο: Ανοίγει η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση για τους άνω των 60 ετών

Κορωνοϊός: Εμβόλιο Pfizer εναντίον της Omicron – Η τέταρτη δόση παρέχει έξτρα προστασία στους άνω των 60