Οργή και τρόμος στη Σανγκάη, με 26 εκατ. κατοίκους να υπόκεινται για πάνω από τρεις εβδομάδες σε καθεστώς αυστηρού lockdown και απόλυτου εγκλεισμού. Οι σκληροί κανόνες της νέας καραντίνας, που πυροδοτούν ένα κλίμα γενικευμένου θυμού, δεν επιτρέπουν τους κατοίκους να βγουν από το σπίτι, την ίδια στιγμή παιδιά έως 7 ετών με κορωνοϊό χωρίζονται από τις οικογένειές τους ενώ οι λεηλασίες – λόγω ελλείψεων τροφίμων – είναι πια συχνές στην κινεζική πόλη.

Η μεγαλύτερη πόλη της Κίνας θυμίζει ατελείωτο φρούριο, με τις τοπικές αρχές να μετέρχονται οποιοδήποτε μέσο για να μην βγαίνουν οι κάτοικοι από τα σπίτια τους.  Μάλιστα, όπως φαίνεται σε βίντεο που κυκλοφορεί στα κοινωνικά δίκτυα, έχει στηθεί ειδικό στρατόπεδο για καραντίνα.

 

 

 

Σε αυτήν την πόλη-φάντασμα, ρομπότ σκυλιά και drones περιπολούν στους δρόμους

Τα ρομπότ σκυλιά ζητούν από τους κατοίκους να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους. Τα drones πετούν στον ουρανό, έρχονται κοντά σε όσους εντοπίζουν να βρίσκονται έξω και τους ζητούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Ακόμα, βίντεο με σκύλους ρομπότ με συνδεδεμένα ηχεία εμφανίστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αμέσως μετά την ανακοίνωση του lockdown.

Ηχούν μηνύματα, όπως «φορέστε τη μάσκα, πλένετε συχνά τα χέρια σας, ελέγξτε τη θερμοκρασία σας» και ζητούν από τους ανθρώπους να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα ξένα μέσα ενημέρωσης, εργοστάσια στη Σανγκάη έχουν αναστείλει την παραγωγή τους λόγω των περιορισμών για τη νόσο Covid, γεγονός που επιτείνει την ήδη υφιστάμενη πίεση στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Οι επιχειρήσεις πασχίζουν να μην έρθουν αντιμέτωπες με τη χρεωκοπία, ενώ δεν είναι λίγοι οι εργαζόμενοι που κοιμούνται στα γραφεία τους.

Σε φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διακρίνονται εργαζόμενοι να κοιμούνται σε ράντζα σε κλειστά εργοστάσια.

Εν τω μεταξύ, κάτοικοι της πόλης που έχουν κατοικίδια δεν μπορούν ούτε να τα βγάλουν έξω για βόλτα.

Παράλληλα, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, φοιτητές χαρακτηρίζουν παράλογα και μη βιώσιμα τα μέτρα που έχουν επιβληθεί.

Σκοτώνουν κατοικίδια ασθενών με Covid-19

Σκηνές χάους επικρατούν στη Σανγκάη, μετά την επιβολή σκληρού lockdown από την κεντρική κυβέρνηση του Σι Τζινπίνγκ, στο πλαίσιο της πολιτικής «μηδενικής Covid» που εφαρμόζει.

Η αγανάκτηση των 26 εκατομμυρίων κατοίκων της μητρόπολης είναι μεγάλη, ενώ βίντεο που δημοσιεύονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν πολύ σκληρές εικόνες.

Ειδικότερα, σε ένα βίντεο, φαίνεται ένας άντρας που φορά προστατευτική στολή για τον κορωνοϊό να έρχεται σε αντιπαράθεση και να χτυπά μια γυναίκα.

Σε άλλα δύο βίντεο φαίνονται εργαζόμενοι που επίσης φορούν προστατευτικές στολές να μαζεύουν ζώα, των οποίων οι ιδιοκτήτες νόσησαν με κορωνοϊό, προκειμένου να τα θανατώσουν, ενώ σε άλλα βίντεο βλέπουμε σκηνές από κέντρα καραντίνας ασθενών.

 

Δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες

Πολλοί κάτοικοι έχουν κλειστεί στα σπίτια τους εδώ και τρεις εβδομάδες, καθώς το lockdown προβλέπει αυστηρή απομόνωση και μαζικά τεστ κορωνοϊού.

Ωστόσο, οι κάτοικοι περιγράφουν μια απελπιστική κατάσταση, καθώς δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ή να προμηθευτούν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Την ίδια ώρα, πολίτες θετικοί στον κορωνοϊό μεταφέρθηκαν σε μαζικά κέντρα καραντίνας, όπου οι συνθήκες θεωρούνται άσχημες και ανθυγιεινές.

Σύμφωνα με τις αρχές 23.342 πολίτες στη Σανγκάη βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, ωστόσο μόνο 994 εμφάνισαν συμπτώματα. Στο τελευταίο κύμα πάνω από 200.000 κρούσματα έχουν καταγραφεί, αν και δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι.

 

 

Ειδήσεις σήμερα: 

Πλεύρης: Προσωπικός γιατρός και δωρεάν εξετάσεις με μήνυμα στο κινητό

Κορωνοϊός: Σπάνια η οξεία μυοκαρδίτιδα στους νοσηλευόμενους ασθενείς – Ακόμη σπανιότερη μετά από εμβολιασμό

Κορωνοϊός- Βασιλακόπουλος: Απόλυτα ασφαλής και αποτελεσματική η 4η δόση του εμβολίου